Hur ska riksdagspartierna komma överens i regeringsfrågan? Tongångarna har varit stundtals hårda i diskussionerna som gått inför valet. Här är fem partiledarcitat som ger en del av bakgrunden till tvisten.

1. Jan Björklund (L) tar upp sina barn (2017)

Under sitt tal på Järvaveckan 2017 lovade Jan Björklund (L) sina barn att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet, och de ska veta en sak: Jag kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land.

Björklund har efter valet sagt att han vill ha en Alliansregering efter blocköverskridande förhandlingar. Men han vill inte ha en regering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Och om något Alliansparti skulle öppna dörren för SD så spricker Alliansen, menar han.

LÄS MER: Fem möjliga regeringsalternativ – det här talar för och emot

2. Annie Lööf (C) om Löfvens inviter (2013)

Socialdemokraterna har ända sen förra valrörelsen försökt locka Centerpartiet till ett samarbete. Så här sa Annie Lööf i en intervju med Expressen 2013.

Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna.

Senare samma år förtydligade hon sin ståndpunkt ytterligare genom att twittra om ”tre saker som jag tycker riktigt illa om: 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S).”

Mannen hon menar är Stefan Löfven (S).

LÄS MER: Alliansen bjuder in Löfven till samtal

 3. Jimmie Åkesson (SD) om samtalsklimatet mellan partiledarna (2018)

Det verkar inte finnas några särskilt goda förutsättningar till samtal mellan Sverigedemokraterna och de andra partierna, om man ska tro Jimmie Åkessons svar i ett avsnitt av Lucys val, där sjuåriga Lucy intervjuar partiledarna.

På frågan om vem av partiledarna som är hans bästis svarade han:

Det är ingen av dem som är mina bästisar faktiskt. Jag har mina bästisar där jag bor.

Lucy ställde följdfrågan ”men vem kommer du bäst överens med?”

Jag tycker att de är ganska snälla allihopa faktiskt. Men vi pratar inte jättemycket med varandra. Det är inte så ofta vi leker med varandra heller.

LÄS MER: SD:s valmiss: Får inte fylla upp alla stolar

4. Jonas Sjöstedt (V) om samarbete mellan Alliansen och S (2016)

Under 2016 gick Liberalernas Jan Björklund ut med att han kan tänka sig en bred koalitionsregering mellan Alliansen och Socialdemokraterna – förutsatt att Alliansen misslyckas med att bli större än de Rödgröna i valet.

En sådan regering skulle begränsa Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas makt – partier som Björklund kallar ”extremistpartier”.

Jonas Sjöstedt (V) menade att förslaget var en ”gåva till Sverigedemokraterna”:

Det finns något desperat över Liberalernas agerande. Det är en dålig idé. Det här skulle vara en gåva till Sverigedemokraterna. När det finns en tydlig motsättning mellan höger och vänster, när vi pratar kollektivavtal och välfärd, då vantrivs Sverigedemokraterna.

5. Ebba Busch Thor (KD) vägrar ta Jimmie Åkessons (SD) hand i debatt (2017)

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har sedan tidigare gått ut med att hon kan tänka sig en Alliansregering som tillträder med stöd från Sverigedemokraterna. Men det skulle i så fall ske utan förhandlingar med SD.

I SVT:s partiledardebatt oktober 2017 diskuterades sjukvården.

– Jag sätter mig gärna och pratar om förstatligad sjukvård, sa Jimmie Åkesson och sträckte fram sin hand till Ebba Busch Thor.

– Vi pratar nu, svarade hon utan att ta handen.

Hon motiverade sitt beslut att inte förhandla med SD:

Jag är beredd att förhandla med alla om de klarar av att visa i dag att man kan agera respektfullt och ansvarsfullt. Tycker du på allvar att din riksdagsgrupp gör det? Ni är ju en skandalfabrik utan dess like!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om regeringen