En förlängning av gågatan från Drottninggatan kan bli Nordens längsta  gågata, om Miljöpartiet får som de vill. 
En förlängning av gågatan från Drottninggatan kan bli Nordens längsta  gågata, om Miljöpartiet får som de vill. 

Drottninggatan, Kungsgatan och Nybrogatan ska alla fräschas upp för att bli så attraktiva som möjligt, i kampen om att vara Stockholms populäraste gata.

Lotta Bergseth

Fastighetsägarna vill få till en bra butiksmix längs Kungsgatan och snygga till  miljön för att få folk att stanna upp. 

bea tigerhielm

Uppfräschningen av Nybrogatan, mellan Östermalmstorg och Nybroplan, på börjas till våren. 

1. 4 kilometer gågata

Miljöpartiet vill skapa Nordens längsta gågata i Stockholm. Ett permanent, fyra kilometer långt, sammanhängande gångstråk föreslås från korsningen Norrtullsgatan/Vanadisvägen till Medborgarplatsen. I förslaget, som presenteras med anledning av  internationella bilfria dagen på lördag, ingår också att Götgatan från Medborgarplatsen till Ringvägen, liksom en del av Norrtullsgatan, blir bilfria sträckor på söndagar.

– Att kunna ta sig från tull till tull tror jag kommer vitalisera staden och skapa en mer attraktiv och levande stad med folkliv och uteserveringar, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

– Vi bedömer att det inte kommer att påverka kollektivtrafiken. 

2. Satsning på rätt mix 

Det är fastighetsägarna som vill förändra Kungsgatan för att locka tillbaka folk till den anrika gatan på Östermalm. 

– Problemet i dag är att Kungsgatan känns spretig. Många passerar den på väg mot Stureplan men det är få butiker som fångar upp dessa människor, säger Per Eriksson, vd för City i Samverkan.

Därför ska både butiksutbudet och stadsmiljön ses över.

– Till att börja med ska vi kartlägga och kategorisera de butiker som finns här i dag, säger Per Eriksson. 

– Därefter måste vi enas om vad vi vill att Kungsgatan ska vara för att kunna skapa en bra butiksmix. Då kan man också börja titta på vad man kan göra åt utomhusmiljön.

3. Bilarna ska bort

Det är sträckan mellan Östermalmstorg och Nybroplan som nu ska rustas upp för 28 miljoner kronor och bli den gågata som den är avsedd att vara. 

Genom att smalna av gatans mittstråk hoppas man bli av med bilister som använder gatan för genomfart. Asfalten ska ersättas av betongplattor, träd ska planteras och bänkar ska finnas längs med vägen.

– Det är i dagsläget en otydlig gågata som dessutom är i dåligt skick och det ser illa ut, därför hoppas jag att det här blir av nu, säger Ulla Hamilton (M), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Uppfräschningen planeras att påbörjas i april nästa år. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset