Fler får möjlighet att få pengar i april, säger Skatteverkets Anna Sjöberg.
Fler får möjlighet att få pengar i april, säger Skatteverkets Anna Sjöberg.

Från och med i dag kan du deklarera digitalt. Och om du väntar skatteåterbäring och inte orkar vänta till i sommar finns fortfarande chansen att få pengarna strax efter påsk.

För att få tillbaka dina eventuella slantar från Skatteverket redan i april behöver du först och främst ha en så kallad digital brevlåda. Via en sådan får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt i stället för på papper.

För att få en tidig utbetalning behöver du ha skaffat digital brevlåda senast onsdagen den 28 mars. Skatteverkets tidigare gräns om att skaffa sin brevlåda senast 1 mars gällde alltså att få deklarationen tidigt – inte skatteåterbäringen.

– Vi har sett att även efter 1 mars så är det många som har fortsatt att ansluta sig till digital brevlåda, och eftersom vi har möjlighet att även de ska få sina pengar i april så vill vi också att de ska få det, säger deklarationsexperten Anna Sjöberg på Skatteverket.

LÄS MER: Här är 14 saker du kan göra avdrag för på deklarationen

28 mars är även sista datum för att godkänna din deklaration i Skatteverkets app eller e-tjänst för att få pengar i april. Men ändrar du eller lägger till något i deklarationen kan du inte få någon tidig utbetalning, och det gäller bara privatpersoner.

Glöm dock inte att du måste anmäla kontot du vill ha din skatteåterbäring på senast den 23 mars, om du inte redan gjort det.

Har du gjort allt rätt får du skatteåterbäringen på kontot den 5–6 april.

Nytt för i år är att det har blivit lättare att kolla om man har rätt till vissa avdrag, som för resor till och från arbetet och för bostad- och aktieförsäljning.

– Vi ser ofta att det är de här områdena där man ska lägga till uppgifter som är svårt för många och därför ger vi det här stödet i form av nya tjänster som finns på skatteverket.se, säger Anna Sjöberg.

LÄS MER: Vad händer om man inte deklarerar i tid? Här är expertens svar på läsarnas deklarationsfrågor

Så ser du ditt skattebesked

Även om du inte har fått dina deklarationspapper på posten kan du se om du får någon skatteåterbäring på flera sätt:

• Logga in på skatteverket.se med e-legetimation (till exempel mobilt bank-id).

• Du kan också kolla i Skatteverkets app, där du också kan logga in med mobilt bank-id.

Den summan du ser då är en preliminär uträkning som kan ändras om du till exempel gör avdrag i deklarationen.

Källa: Skatteverket

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset