Bronte och Jonas Aurell kommer från Sverige respektive Danmark. Nu tipsar de britterna om vad de ska göra för att bli mer skandinaviska. 
Bronte och Jonas Aurell kommer från Sverige respektive Danmark. Nu tipsar de britterna om vad de ska göra för att bli mer skandinaviska. 

Skandinavien är hett i Storbritannien. Nu har Londonbon Bronte Aurell från Danmark gjort en lista på hur man som britt kan bli mer skandinavisk. Listan är en viral delningssuccé i Storbritannien.

Bronte Aurell från Danmark driver tillsammans med sin svenske man Jonas Aurell kafét och butiken Scandikitchen i centrala London.

Där säljer de nordiska produkter som Kalles kaviar, strömming och knäckebröd och serverar skandinavisk mat. Skandinavien är så in i Norden hett i Storbritannien och 85 procent av kunderna i butiken är britter, berättar Bronte Aurell. Det rekordstora intresset tror hon beror på att krimserier som "Bron", "Arne Dahl" och "Wallander" blivit tittarsuccér i Storbritannien. Dessutom råder det en stor hype kring nordisk mat.

Bronte Aurell har därför passande nog lagt upp listan "Så blir du mer skandinavisk i ditt vardagsliv" på företagets blogg. Det handlar om 15 olika tips och nordiska fenomen.

– Det började med att en brittisk fotograf – som tar foton till vår kokbok som kommer ut i år – lämnade bilder på någon som skivar Västerbottenost helt fel. Personen skivar från toppen av osten. Britterna köper ju färdigskivat och har inte koll på sådant. Då slog det mig att de borde lära sig mer om oss skandinaver. 

TT

Givetvis har Bronte Aurell bland annat lagt in en instruktion om hur man skivar hårdost i Skandinavien. Och att man måste använda en osthyvel i metall och inget annat.

"Skär inte av ostens spets om det är en trekantsformad ost", informerar hon.

TT

Ska man bli en riktig skandinav måste man även lära sig att älska melodifestivalen, enligt Aurell. Ur brittisk synvinkel är det bisarrt att så många – i synnerhet svenskar – bänkar sig framför "mellon" varje år, säger hon.

– I Storbritannien är det bara homosexuella som lyssnar på schlager och här väljer en jury ut ett bidrag. I Sverige är det ju flera deltävlingar och miljontals tittare varje år. Jag tror att det beror på att Sverige till skillnad från Storbritannien ofta vinner. Britter hatar att förlora.

TT

Givetvis är tacomyset på fredagar också ett måste i stora delar av Skandinavien – men ett helt okänt fenomen för britterna som istället går till puben.

"Ingen vet när det började, men vi äter bara tacos på fredgar. Fråga inte varför, vi bara gör der", skriver Aurell. 

TT

Många nordbor gillar saltlakrits, vilket är helt obegripligt för de flesta britter som föredrar sött godis.

– Britterna gillar verkligen inte det. Jag tror att det beror på att vi är vana vid salt mat i Skandinavien. Vi har konserverat i salt i alla tider.

TT

Och ska man bli en riktigt skandinav måste man lära sig att älska fikaraster på jobbet. Aurell upplyser om att de allra flesta arbetsplatserna tar kaffepaus minst två gånger om dagen. Kaffe är dessutom en helig dryck i norr. 

"Den enda acceptabla drycken är superstarkt filterkaffe – så starkt att det skadar dina näsborrar och gör att alla koffeinrecepoter i din hjärta tror att du klubbar på ett fält 1993", skriver hon.

Tidigare har Bronte Aurell skapat listan17 sätt att irritera en skandinavisk person. Den blev också viral.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset