Du ska precis betala för dina varor och gå hem, när du ser den där chokladkakan vid kassadisken och du kan helt enkelt inte låta bli plocka på dig en. Nu kan det hända att du slipper att det här scenariot spelas upp igen.

I Sverige har ett arbete mot att butiker ska sluta sälja godis vid kassan startas rapporterar Dagens Nyheter. Redan i våras började dagligvaruhandeln stora aktörer diskutera godisfrågan. 

►LÄS MER:  Dietisten: Det här händer i kroppen när du slutar äta socker

Det hela startade med att folkhälsoministern Gabriel Wikström gav Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att se över vilka insatser som behövs för att främja hälsa relaterad till matvanor och fysisk aktivitet. Christina Karlsson, hälsoansvarig på Ica, säger till Dagens Nyheter att hela branschen är med och resonerar. Både Coop, Axfood (Hemköp och Willys), Bergendahls, Lidl och Ica.

– Ingen vill vara först med att ta bort godiset, för handen på hjärtat - det är ju produkter som konsumenterna vill ha. Då tänker handlarna att om inte jag har det, så går kunderna till grannen. Det är viktigt att göra någonting tillsammans i branschen, då blir det konkurrensneutralt.

När Dagens Nyheter frågar om hur lång tid det kan ta innan de kommer fram till några riktlinjer om godisförsäljning vid kassan så svarar Christina Karlsson att hon inte vågar ha någon uppfattning om det.

►LÄS MER:  Experten: Så blir du av med ditt sockerberoende

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa