51 personer har fått sina provresultat underkända på grund av fusk efter höstens prov.
51 personer har fått sina provresultat underkända på grund av fusk efter höstens prov.

Spökskrivare, dolda kameror och hörsnäckor. Fuskarna har många knep för att få höga resultat på högskoleprovet. Därför vill Universitets- och högskolerådet skärpa reglerna. "Att fuska är som att dopa sig i idrott", säger Åke Lernefalk, pressekreterare på UHR.

I höstas misstänkte polisen att organiserat fusk pågick under högskoleprovet. Med hjälp av gömda kameror ska provet ha filmats, materialet ska sedan ha skickats till någon sorts sambandscentral. Svaren kollades upp och misstänks ha levererats i provtagares hörsnäckor. Det är bara en av metoderna som fuskarna använder sig av.

Efter höstens högskoleprov har 51 personer fått sina provresultat underkända av Universitets- och högskolerådet, UHR, på grund av konstaterat fusk.

►LÄS MER: Quiz: Hur bra klarar du högskoleprovet?

På lördag den 9 april klockan 08.30 är det dags för högskoleprovet igen. 87 841 personer har anmält sig till provet.

I forum på nätet diskuteras i vanlig ordning hur individer ska kunna fuska på bästa sätt. Universitets- och högskolerådet känner till det – och gör allt de kan för att förhindra fusket.

– Ska man ha högskoleprovet måste det vara rättvist, att fuska är som att dopa sig i idrott, säger Åke Lernefalk, pressekreterare på UHR.

Enligt honom arbetar UHR i huvudsak med tre punkter för att få stopp på fusket:

Ökad bevakning vid provtillfället.

– Det är 21 universitet och högskolor som är provanordnare ute i landet och de har fått instruktioner om skärpt bevakning. Mobiltelefoner och all annan elektronisk utrustning ska vara avstängd och ligga på annan plats. De enda hjälpmedlen man får ha blyertspenna, linjal, sudd och markeringspenna, säger Åke Lernefalk.

Skärpta regler gällande fusk.

– Vi vill att alla former av fusk ska bli olagliga, vilket de inte är i dag. Om det är en spökskrivare kan det polisanmälas som urkundsförfalskning, andra elektroniska fusk kan vi inte anmäla. Vi vill att man ska behöva lämna en sanningsförsäkran om att man ”på heder och samvete” lovar att inte använt otillåtna hjälpmedel, då går det att polisanmäla. Det sker dock tidigast i höst.

Analys av provsvar.

– Tredje punkten är analyserna som vi gör efter varje provtillfälle. Vi kollar efter mönster i svaren, vilket vi även gjort tidigare.

LÄS MER: Fusket på högskoleprovet: De betalar 10 000 – för att få svaren i hörsnäcka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola