Brandingenjören Ville Bexander vet vad du ska göra när det brinner.
Brandingenjören Ville Bexander vet vad du ska göra när det brinner.

Nyligen stod Kungliga konsthögskolan i lågor och röken spreds över Stockholm. Men hur ska du egentligen agera när det börjar brinna? Det vet Ville Bexander brandingenjör på Brandskyddsföreningen och här ger han sina bästa tips.

– Det handlar om varna, larma, släcka, säger Ville Bexander.

Ordningen bestäms utifrån situationen. Nästan varje brand är liten till en början och brandvarnare i våra hem är så känsliga att du enligt honom har gott om tid på dig att ta reda på varför den tjuter.

– Ta med handbrandsläckare eller brandfilt och gå runt i huset eller lägenheten för att ta reda på vad som hänt och försök att släcka om det är en liten brand, säger Ville.

Brandsläckare och brandfiltar finns att köpa hos bygghandlare och hemmafixarbutiker.

– Om branden är för stor och ett helt rum brinner så ska du stänga för dörren till rummet, varna andra och ta dig ut och larma, säger Ville.

► LÄS MER: Brandmannen Anders uppmanar folk att tänka till – vill inte att fler dör

Att varna och få ut andra sitter enligt honom redan i ryggmärgen hos de flesta.

– Det som inte sitter i ryggmärgen är att du ska stanna i sin lägenhet om trapphuset är rökfyllt. Då ska du samla ihop alla och säga nu stannar vi här och så larmar  och säger att man är kvar i lägenheten, säger Ville.

I ett flerbostadshus fungerar varje lägenhet som en brandcell. Enligt Ville kan det brinna i en lägenhet i en timme innan det sprider sig och oftast tar det kortare tid att släcka en brand.

– Om ett rum är rökfyllt har det gått väldigt långt i ett brandförlopp och då gäller det att försöka ta sig ut, säger Ville.

Röken är varm och stiger mot taket.

– Ju mer det brinner ju mer rök bildas. Har den sjunkit så mycket att du når röken när du står upp måste du huka dig och hålla dig under röken när du tar dig ut då det finns frisk luft där nere, säger Ville.

Att ställa sig upp i ett rökfyllt rum eller gå ner i ett rökfyllt rum är livsfarligt då brandgasen innehåller en massa gifter. Gifterna gör att du tappar medvetandet.

– Då fortsätter du att andas in den och förgiftas av gaserna vilket är den vanligaste dödsorsaken i en brand och därför ska du ha respekt för röken, säger Ville.

Om du är en lokal där du inte känner till utrymningsvägarna så ska du enligt Ville ta reda på vart de finns. Så att du vet vart du kan ta dig ut om den ordinarie utgången blir blockerad av brand.

– I offentliga lokaler finns det oftast ett brandlarm eller ett utrymningslarm och tar du det larmet på allvar så har man gott om tid på sig att gå ut. Men när larmet går så ska du gå ut, säger Ville.

► LÄS MER: Så ska du agera vid attacker och terrordåd

I de lokaler som inte har ett krav på utrymningslarm gäller det att varna varandra om någon misstänker att det brinner för att sedan ta sig ut.

– Det är en myt att det blir panik. Det inträffar först väldigt sent när allt står i lågor och det är rökigt och det handlar om att överleva, säger Ville och fortsätter:

– Men då har man agerat alldeles för sent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa