När du ska söka akutvård beror på barnets ålder.
När du ska söka akutvård beror på barnets ålder.

När barn får feber är det naturligt att föräldrar blir oroliga, men febern betyder inte alltid att barnet är särskilt sjukt. Men när behöver du söka vård och vad kan du göra hemma? Metro reder ut.

När räknas det som feber?

När barnet har en temperatur på 38,0 grader eller högre räknas det som feber. Vissa barn kan bli förvirrade när de har feber, att de ser och hör saker som egentligen inte finns. Det är obehagligt, men ofarligt. Förvirringen går över efter en stund.

När ska jag söka vård?

Om barnet är yngre än tre månader och har 38,0 grader eller mer i feber, ska du söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning. Detsamma gäller för barn mellan tre och sex månader, om de har en temperatur på 39,0 grader eller högre.

Får barnet feberkramp för första gången, eller verkar ha väldigt ont någonstans i samband med febern, ska du också söka akutvård.

LÄS MER: 7 gånger då ditt barn måste stanna hemma

Vad kan jag göra hemma?

Är barnet inte så sjukt att du behöver söka akutvård finns det flera saker du kan göra för att göra det mer bekvämt i hemmet.

Ge barnet mycket vatten

Barnet behöver dricka mer vatten än vanligt i febertider, annars kan det lätt bli uttorkat, hängigt och trött.

Gör det bekvämt

Anpassa barnets kläder och sängkläder efter deras temperatur – du kan ta av filtar och täcken kortare stunder eller låta barnet sova med ett tunt lakan i stället för täcke. Det kan också vara skönt om det är svalt i rummet, men det får inte vara för kallt.

Ge läkemedel – vid behov

Om barnet har feber men mår bra i övrigt ska du inte ge några febernedsättande läkemedel.

Är barnet däremot gnälligt och har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge läkemedel med paracetamol, som Alvedon eller Panodil. Det gäller dock bara barn som är över tre månader.

För barn som är sex månader eller äldre kan du också ge läkemedel med ibuprofen, som Ipren.

Ska barnet stanna hemma?

Ja, går barnet i förskola ska det vara hemma tills dess att det är feberfritt.

Källa: 1177 Vårdguiden 

LÄS MER: Då får du sjukanmäla dig från jobbet – och det här får chefen göra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om barn