Att klä ditt barn rätt är viktigt.
Att klä ditt barn rätt är viktigt.

Solen har varit framme och temperaturerna höga under den senaste veckan. Då är det extra viktigt att tänka på barnen, som har mycket känsligare hud än vuxna. Så här skyddar du ditt barn mot solljuset.

Undvik solen mitt på dagen

Om du är ute med ditt barn när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15 på dagen, är det bra att vara på platser där det finns mycket träd som kan skydda mot solens strålar. Är du på stranden? Sätt upp ett parasoll eller tält, så att barnet kan få skugga.

Tänk också på att vatten reflekterar solljuset, så om ditt barn leker på grunt vatten ger det ingen solskydd.

Låt dig heller inte luras av att det är molnigt – strålningen är kraftigare mitt på dagen om det är molnigt än vad den är när det är soligt med eftermiddagen.

Välj rätt kläder

Solhatt eller keps, långärmad tröja och byxor med långa ben – det ger ett bra skydd. Tyger som är tätt vävda ger bäst skydd mot ljuset. Hur bra skydd de ger kan du själv kontrollera genom att hålla plagget mot solen. Om solljuset strilar genom är skyddet inte bra.

LÄS MER: Bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar – och de som inte gör det

Använd mycket solkräm

Se solskyddsmedel som ett komplement till skyddet som kläderna ger genom att smörja in delar på kroppen som kläderna inte skyddar.

För att den solskyddsfaktor som står på tuben ska uppnås måste du använda mycket kräm. Använd en vattenfast kräm anpassad för barn med solskyddsfaktor 30 eller högre för barn över sex månader.

Ansikte, panna, läppar, öron, händer och fötter är viktigt att inte glömma.

Om barnet bränner sig ändå?

Blir huden röd och gör ont ska barnet undvika solen i några dagar så att huden får läka. Om det svider kan du använda kallt vatten eller kylbalsam för att göra det mer bekvämt för barnet. Får barnet soleksem är det samma sak som gäller.

Är du osäker på vad du ska göra om ditt barn bränt sig och har ont? Kontakta vårdcentralen eller barnavårdscentralen.

Källa: 1177 Vårdguiden

LÄS MER: Läkaren: Så ofta ska du smörja dig med solkräm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om barn