Enligt produktchefen Martin Lindgren på eye tracking-företaget Tobii är efterfrågan på tekniken stor bland proffslagen.
Enligt produktchefen Martin Lindgren på eye tracking-företaget Tobii är efterfrågan på tekniken stor bland proffslagen.

Är eye tracking nästa steg inom esporten? Enligt företaget Tobiis produktchef Martin Lindgren finns mycket att lära av den relativt nya tekniken som nu gör entré i en onlineskola i CS.

Förra veckan lanserades Alienware Academy. En slags ”plugga på distans”-lösning för folk som vill bli bättre på Counter strike. Med hjälp av olika uppdrag och övningar ska du skolas till att agera lite mer som proffsen.

Ett av hjälpmedlen som används i övningarna är eye tracking, alltså en teknik som visar var på skärmen du tittar. Metro Esport ringde upp svenska företaget Tobii som utvecklat tekniken för att ta reda på hur det är tänkt att fungera.

LÄS MER: Fina hyllningen till bortgångne Astralis-supportern under ECS

– Planen är att du tittar på en övningsvideo där du lär dig något som du sen försöker applicera när du spelar. Vi har byggt olika verktyg. En av övningarna mäter till exempel din reaktionstid och sen blir du rankad guld, silver eller brons. Guld betyder att du är på ungefär samma nivå som proffsen, säger Tobiis produktchef Martin Lindgren.

Har tagits fram med hjälp av proffs

Lektionerna har tagits fram tillsammans med CS-laget Team Liquid och kan ge spelare tips på hur de ska fördela sin uppmärksamhet. Ett område där det är ”enormt stora skillnader mellan proffs och amatörer”, enligt Lindgren.

Tobii tog ett rejält kliv in i esporten i samband med turneringen Eleague där deras teknik användes i repriser för att visa hur toppspelarna agerade med blicken. Efter att tävlingen hållits i Boston i början av året vaknade intresset för eye tracking på allvar.

– Flera proffslag kontaktade oss och undrade hur de kunde använda tekniken. De är väldigt intresserade av att ha eye tracking. Framförallt lagens coacher för att tekniken kan förkorta tiden det tar för dem att titta på specifika sekvenser i en match där de vill veta vad de kunde gjort annorlunda, säger han.

Sparar tid för coacherna

Sedan dess finns tekniken hos flera proffslag. Vilka lag det handlar om, utöver Team Liquid, vill Lindgren däremot inte avslöja vid detta tillfälle.

LÄS MER: HeatoN: Ingen kan mäta sig med den ukrainske stjärnan

– Det dom själva poängterar är att konkurrensen i dag är så hård. Om eye tracking kan ge dem några extra få procent så tar de gärna dem för att de betyder så mycket i toppskiktet.

Störs man av den här tekniken när man spelar?

– Nej, det gör man inte. Eye trackern sitter under din skärm och den märker man inte av.

Så inga löjliga glasögon?

– Nej, haha, det är bara en liten kamera.

Det här är eye tracking

Eye tracking är ett verktyg som gör det möjligt att följa användarens blick.

Med hjälp av små projektorer skapas reflektioner i ögat som plockas upp av sensorer. Med hjälp av algoritmer räknar datorn sedan ut var på skärmen du tittar.

Tekniken används bland annat som ett hjälpmedel för folk med funktionsnedsättningar.

På senare tid har användningsområdet vidgats till att även omfatta gaming och i flera nyare modeller av gaming-datorer finns tekniken integrerad.

LÄS MER: Generaldirektören om Overwatch-VM: ”Dags att knipa guldet”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset