Grafen är en form av kol.
Grafen är en form av kol.

Tapeter som omvandlar ljus och värme till elektricitet. Nu har brittiska forskare utvecklat supertunna kolbaserade ark – som i framtiden kan förse ditt hem med ström.

Ämnet grafen är en form av kol, känt för sin styrka och förmåga att leda elektricitet. Normalt sett absorberar ett grafenark med en atoms tjocklek bara 2–3 procent ljus, men genom att skapa ett specifikt mönster på ytan har forskarna ökat absorptionsförmågan med 90 procent. Sett till sin vikt är materialet det mest ljusabsorberande som någonsin har tillverkats, skriver The Independent.

LÄS MER: Nio myter om energisparande – som du inte ska gå på

De böjliga grafenarken väntas ha en rad olika användningsområden. Tanken är att materialet ska användas i tapeter och fönsterrutor, där det absorberar ljus och värme – som sedan omvandlas till elektricitet. Förhoppningen är också att klä elektronikprylar med materialet, så att de inte behöver laddas eller anslutas till eluttaget.  

Forskarna har inspirerats av nattfjärilens unika ögonstruktur när de tagit fram mönstret. 

– Nattfjärilars ögon har mikroskopiska mönster som gör det möjligt för dem att se under de dunklaste förhållanden. De fungerar genom att leda ljus till mitten av ögat, med den extra fördelen att reflexioner elimineras, vilket annars skulle visa rovdjur var de befinner sig, säger Ravi Silva vid University of Surreys Advanced Technology institute till The Independent. 

LÄS MER: Nio tips på hur du håller värmen i din kalla lägenhet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset