En vanlig syn på uteserveringar under sommarmånaderna. 
En vanlig syn på uteserveringar under sommarmånaderna. 

Under sommarsemestern dricker vi mer alkohol än under resten av året, vilket blir tydligt på beroendemottagningarna när ledigheten är över. Trots det söker bara en av fem hjälp för sin alkoholkonsumtion – något Socialstyrelsen vill ändra på med ny behandlingsmetod.

– Vi vet att vi har en massa människor som är väl medvetna om att de dricker för mycket. Men de känner sig inte hemma på beroendemottagningar, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin, till Dagens Nyheter.

► LÄS MER: Så påverkas vi av semesterdrickandet – egentligen

Den nya behandlingsmetoden, som har fått namnet Met, ska få fler att ta steget och söka hjälp. Met-metoden bygger på att patienten får fylla i ett frågeformulär, genomgå några medicinska tester samt delta i tre-fyra motiverande samtal.

Vetenskapliga studier uppges visat att den har i stort sett samma effekt som mer omfattande behandling som kognitiv beteendeterapi och psykodynamisk terapi, skriver Dagens nyheter.

► LÄS MER: DEBATT. För många betyder rosé och öl frihet – för mig var det ett sätt att överleva

Fördelen ska vara att den inte kräver någon specialutbildning, vilket gör att den kan erbjudas inom primärvården och företagshälsovården.

– Genom att öka tillgängligheten når vi ut till fler. Förhoppningen är också att nå ut till den grupp som inte vill vända sig till den vanliga beroendevården, säger Maja Branting, som lett arbetet med att ta fram Socialstyrelsens nya riktlinjer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa