Polisen öppnar upp för ökade möjligheter att använda sig av kameraövervakning.
Polisen öppnar upp för ökade möjligheter att använda sig av kameraövervakning.

För att öka säkerheten för unga festivalbesökare har polisen vidtagit en rad åtgärder, rapporterar DN.

Efter de uppmärksammade händelserna under festivalen We are Sthlm – där unga flickor vittnade om systematiska sextrakasserier i publikhavet – har polisen vidtagit en rad åtgärder för att stoppa sexuella ofredanden mot unga vid publika, rapporterar DN.

I ett beslut taget av polisen 16 maj, som DN tagit del av, framkommer det en rad krav ska ställas på festivaler riktade till ungdomar. Bland annat ska arrangörerna se till att ha ”det antal publikvärdar som arrangemanget kräver”. Det innebär konkret fler publikvärdar för att säkerställa besökarnas trygghet.

►LÄS MER: Efter trakasserierna i Kungsan – så ska staden öka säkerheten under Eurovision

Kontaktcenter ska även upprättas där polisen, kommunen och andra samverkansaktörer ska ”kunna samlas och dela aktuella lägesbilder”. Målet är att arrangemangen ska kunna genomföras på ”ett tryggt och säkert sätt”.

Polisen öppnar också upp för ökade möjligheter att använda sig av kameraövervakning: ”Möjligheten för arrangören att att ansöka om kameraövervakning ska belysas i dialogen”.

►LÄS MER: 15-åring åtalas för sexuellt ofredande under festivalen i Stockholm

Det är rapporten ”Lägesbild över sexuella ofredanden samt förslag till åtgärder”, utförd av avdelningen för särskilda utredningar vid NOA, polisens nationella operativa avdelning – som ligger till grund för beslutet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott