Personalen i tågtrafiken ska arbeta förebyggande för att minska självmorden på spåren.
Personalen i tågtrafiken ska arbeta förebyggande för att minska självmorden på spåren.

Minst 80 personer tog sina liv genom att hoppa framför tåg förra året. Men nu ska självmorden i spårtrafiken minska. Trafikförvaltningen i Stockholm har arbetat fram ett nytt förebyggande program.

Förra året tog minst 80 personer sina liv genom att hoppa framför ett tåg på den svenska järnvägen. 

På trafikförvaltningen i Stockholms län har man nu arbetat fram ett nytt förebyggande program för att minska självmorden på spåren, rapporterar Sveriges Radio.

LÄS MER: Uppmaningen på bron i Stockholm: ”Hoppa här”

– Myterna har länge sagt att det inte är någon idé att förebygga eftersom personen då bara väntar på nästa tåg, går till en annan station eller kommer tillbaka nästa vecka. Men den moderna forskningen visar at det inte är så, säger Lars Ericsson, säkerhetsdirektör på trafikförvaltningen, till Sveriges Radio. 

Det förebyggande arbetet har tagits fram tillsammans med anhörigorganisationen SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd – och bygger på att personalen som arbetar i trafiken ska bli mer medveten om myterna om självmord. 

LÄS MER: Han fyller tunnelbanan med blommor – mot rasism 

Av de totalt 80 självmorden på den svenska järnvägen förra året skedde tolv av dem i Stockholm. Men på trafikförvaltningen tror man att det hade det varit betydligt fler om det inte vore för att man har börjat jobba mer förebyggande. 

Hittills i år har man lyckats stoppa 19 misstänkta självmord. 

– Det är inte säkert att allt det här hade lett till att någon hade hoppat framför ett tåg, men det är inte alls otroligt att det hade hänt, säger Lars Ericsson, som också berättar vad spårpersonalen ska göra om de ser en person som de misstänker är på väg att ta sitt liv.

LÄS MER: Mannen tog Mickaela, 18, mellan benen på fullsatt t-bana – ingen ingrep

– Vi har tagit fram checklistor både för personalen som sitter i spärrarna och för de som rör sig i systemet och för våra ledningscentraler så att man vet hur man ska agera. 

Enligt Sveriges Radio har Trafikverket som mål är att halvera självmorden i den svenska tågtrafiken fram till 2020, genom att göra det svårare att ta sig ut på spåren. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset