Företagen behöver kvinnor till byggbranschen

Lotta Imberg

Aneta Matsson, 31, jobbar som platschef på Veidekke Entreprenad, ett företag som har könsför­delningen hälften kvinnor, hälften män. – Jag sökte mig till byggbranschen eftersom jag ville ha ett jobb där resultatet av mitt jobb syns. Så är det verkligen här. Jag trivs, men jag tror att kvinnor måste bli bättre på att stötta varandra för att våga ta plats på byggen, säger hon.  

Sällan har det funnits så många byggjobb – och så få kvinnor som har dem.

Byggbranschen blomstrar – och det är kvinnorna som ska pushas till jobben.
– Det här är ett problem. Kvinnor är nödvändiga för att byggbranschen ska kunna utvecklas. Miljö- och arbetsmiljöfrågorna kommer i ett annat fokus med fler kvinnor i ledande ställning, säger Johnny Kellner, utvecklings- och miljöchef på Veidekke Bostad.

Bland annat håller NCC på att ta fram en helt ny kollektion kvinnokläder för byggbranschen, kläder som ska finnas klara vid nästa årsskifte. Dessutom väcks frågor om flexibla arbetstider, bland annat på NCC.

– De som inte kan erbjuda det kommer inte att kunna konkurrera om arbetskraften, säger Lars Bergqvist, ordförande i föreningen Byggcheferna. De har nyligen genomfört ett antal enkätundersökningar för att få en bild av hur kvinnor i branschen ser på sin arbetssituation
och hur männen ser på kvinnliga medarbetare.
– Vi kan se att attityderna gentemot kvinnor blir allt bättre, även om det i mina ögon går alldeles för långsamt. Vi ser också att allt fler kvinnor söker till högskolans bygglinjer. Det är också ett positivt tecken på att branschen håller på att förändras. Vi har stor personalbrist i dag, byggbranschen behöver rekrytera  100 000 personer de närmaste tio åren och då kan vi inte stänga dörren för halva befolkningen, säger Lars Bergqvist.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset