Nu går det inte längre att tjäna pengar på hat på Youtube. Streamingjätten sätter stopp för videor med hatfullt innehåll på sin annonsplattform Adsense.

Den som är en någorlunda framgångsrik Youtubare kan ansluta sig till Adsense för att börja tjäna pengar på sina klipp. Men nu vill videotjänsten rensa upp bland dessa användare. Den som diskriminerar, förtalar eller kränker andra kommer inte kunna vara medlem i nätverket.

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg hamnade tidigare i år i rejält blåsväder efter ett videoklipp som innehöll antisemitiska budskap. Disney bröt då sitt kontrakt med Youtubestjärnan och realityserien ”Scare Pewdiepie”, som producerades i samarbete med Youtube, ställdes in i februari.

I mars kom beskedet om att Youtube uppdaterar sina annonsregler och redan i samband med det uttryckte Felix Kjellberg sitt missnöje med förändringen.

– Det blir inga fler svordomar, inga mer sexskämt och definitivt inga fler Hitlerskämt, sa han då, med viss ironi, i ett av sina Youtubeklipp.

Men nu kommer alltså nästa besked från Youtube. I ett inlägg på företagets blogg beskrivs en ny uppdatering av riktlinjerna för Adsense.

”Vi har uppdaterat riktlinjerna så att de blivit mer detaljerade än tidigare. Även om det inte är möjligt att beskriva varenda möjliga videoscenario, så hoppas vi att denna information kan ge mer insikt i vilken typ av innehåll som varumärken sagt till oss att de inte vill synas med”, skriver företagets produktchef.

Sedan listas tre områden där Youtube nu tagit hårdare ställning mot visst typ av innehåll. Det handlar om ”hatfyllt innehåll”, ”olämplig användning av karaktärer från familjeunderhållning” och ”kränkande innehåll”.

Ett exempel på begränsningarna ovan är videor med ”respektlöst språk som förnedrar eller förolämpar en individ eller grupp”.

De nya riktlinjerna påverkar inte vilket innehåll som får synas på Youtube, utan vilket innehåll som kan vara med i Adsense-nätverket.

LÄS MER: Nu ska Facebook sätta stopp för flyktinghatet bland användarna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset