Birgitta Möller är certifierad cv-expert och grundare av cv-hjälpen.
Birgitta Möller är certifierad cv-expert och grundare av cv-hjälpen.

För att fånga en arbetsgivares intresse ska du tänka mindre på dig själv och mer på arbetsgivaren, menar cv-experten Birgitta Möller. Nu ger hon sina bästa tips för hur du får till en både innehållsrik och träffsäker inledning till ditt personliga brev.

”Jag är väldigt intresserad av tjänsten och har alltid drömt om att jobba på ert företag” är en mening som inte säger någonting om vem du är och vad du kan göra för företaget där du söker jobb. Enligt Birgitta Möller, certifierad cv-expert och grundare av cv-hjälpen, är det här en mening du ska undvika i ditt personliga brev eftersom den endast fokuserar på dina egna önskemål.

– Det viktigaste att tänka på för att få till en intresseväckande inledning är att du tar upp något som intresserar arbetsgivaren eller företagets behov och intressen, säger Birgitta Möller.

LÄS MER: Experten listar: 5 tips som fräschar upp ditt cv på nolltid

I det första inledande stycket av ditt personliga brev gäller det att fånga läsarens uppmärksamhet på en gång. Enligt Birgitta Möller är ett bra knep att inleda med en personlig historia eller ett exempel på vad du skulle kunna göra på företaget om du fick jobbet. Lyft upp konkreta exempel som visar vad du kan.

– Du kan ge ett kort exempel vad du har gjort inom ett visst område. Att skriva ”Jag var väldigt framgångsrik på mitt gamla jobb” säger egentligen ingenting. Istället kan du visa på dina prestationer genom att säga ”När jag kom in och tog över ökade omsättningen med 300 procent genom att jag…”.

Enligt Birgitta Möller gör allt för många misstaget att rabbla upp det som redan står i cv:t, som vart du har jobbat och hur länge. Låt inledningen berätta något nytt, och om du måste ha med något som redan står i ditt cv så ska du berätta om det på ett nytt sätt. Birgitta Möller tipsar om att granska jobbannonsen och företagets hemsida efter bra ingångar.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så hanterar du nervositeten under löneförhandlingen

– Det finns ju oftast mycket information om företagets vision och medarbetare som berättar om sina jobb på hemsidan. Gå igenom allt ordentligt och om det finns något som passar in så kan du använda dig av det. Om det finns en jobbannons så kan du bemöta det som står där.

Birgitta Möllers 3 steg till en bra inledning

Sätt en bra rubrik

Precis som en nyhetsartikel har en rubrik så kan också ditt personliga brev ha det. Rubriken ska vara max en rad och väcka intresse. Om rubriken skulle vara det enda som läsaren tittar på i ditt brev, vad vill du då att personen ska få veta om dig? Satsa på en sammanfattande mening.

Gå pang på

Efter rubriken går du rakt på sak. I den inledande meningen kan du ta upp något exempel för vad du kan göra för företaget eller vad du är kapabel till att åstadkomma.

Se upp för de tomma orden

Använd aldrig klyschor som ”Jag ser inte människor som resurser utan för vad de är”. Undvik även att använda subjektiva bedömningar som ”Jag genomförde en framgångsrik förändring”. Det väcker frågor om vem som tyckte att förändringen var framgångsrik och varför. Ge istället exempel på vad du uträttat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om cv Jobb Söka jobb