Med några enkla knep ökar chanserna att du får behålla din pärla betydligt.
Med några enkla knep ökar chanserna att du får behålla din pärla betydligt.

Över 60 000 cykelstölder anmäls varje år. Men med några enkla knep kan chansen att få behålla din pärla öka stort. Kommunpolisen i en av de mest utsatta stadsdelarna i Stockholm ger sina bästa tips.

Förr var de stulna cyklarna som polisen hittade ofta gamla och sunkiga. Det var svårt att avgöra om de ens var stulna eller bara övergivna. Men det har förändrats.

Nu lägger människor alltmer pengar på sina cyklar. Samtidigt är tjuvarna ofta duktiga på att mecka med låsen. De har även lärt sig avgöra vilka cyklar som är mest värda att stjäla.

– De snor inte skrotcyklar precis. Ofta är cyklarna som vi påträffar väldigt dyra, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Hans bästa tips för att undvika att få sin cykel stulen är att investera lite extra i ett bra lås.

LÄS MER: Polisen: Så får du tillbaka din stulna cykel 

– Om du kanske har lagt 25 000 kronor på en cykel, lägg då även några tusenlappar på ett riktigt bra lås, säger han.

Undvik att bara låsa fast hjulet. Då tar tjuven resten av cykeln. Ta bort löstagbara saker på cykeln som är enkla att stjäla.  Använd även cykelparkeringar om de inte är fulla.

– Cykelparkeringarna är gjutna ner i marken och är anpassade så att man ska kunna använda bra vajerlås ihop med dem, säger Anders Lindberg.

När Metro förra året granskade vilka platser i Stockholm där flest cykelstölder sker återfanns två gator på Södermalm på fem-i-topp-listan, Ringvägen och Götgatan. Anders Lindberg blir inte förvånad. Många cyklister tillsammans med en högre andel livstilskriminella tror han ligger bakom.

– Risken att råka ut för en cykelstöld tror jag är aningen förhöjd på Södermalm om man jämför med övriga Stockholm eller många andra ställen i Sverige.

Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm (till vänster) har själv ett ordentligt lås till sin målade poliscykel för att den inte ska bli stulen.

Kommunpoliserna på Södermalm föregår själva med gott exempel och låser fast sina målade tjänstecyklar med en grov och lång vajer som de låser fast både bak- och framhjul med.

– Det vore ju oerhört penibelt om våra cyklar försvann. Vi har lagt ner lite pengar på att ha ett riktigt, riktigt bra lås, säger Anders Lindberg.

Ett annat tips som minskar risken för att råka ut för en stöld betydligt är att undvika att ställa cykeln ute nattetid, speciellt på offentliga platser.

Man kan även låta rista in en unik märkning på ramen som kan hjälpa polisen att identifiera cykeln om den hittats efter en stöld. Ibland kan nämligen ramnumret filas bort av tjuven.

Chansen att den som snor just din cykel ska bli straffad är inte så stor. Förra året var det nämligen bara 300 fall av cykelstölder som blev personuppklarade, där man alltså kunde koppla en person till stölden.

– Tyvärr är cykelstölder inte ett prioriterat brott. Oftast är det när vi av andra anledningar kontrollerar livsstilskriminella som kanske stjäl för att finanserna ett missbruk som vi hittar cyklarna, säger Anders Lindberg.

LÄS MER: Akta dig för inbrottstjuvarna när du reser bort – här är deras knep 

Bästa tipsen för att undvika att få cykeln stulen:

 • Använd inte bara det vanliga låset. Köp även ett ordentligt lås. Lägg lite extra pengar på det.
 • Lås fast cykeln vid någonting som sitter fast ordentligt.
 • Om du låser fast cykeln i en offentlig miljö kan du skruva loss sadeln så att den bli obrukbar och mindre attraktiv att stjäla. Ta även bort andra löstagbara saker som är fästa på cykeln.
 • Lämna cykeln på upplysta platser och gärna där det finns gott om hus med fönster mot gatan så att chanserna ökar att någon skulle kunna se ett stöldförsök.
 • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.
 • Du kan även låta rista in ett speciellt kännetecken för just din cykel, vilket kan underlätta om cykeln blir stulen eftersom ramnumret ibland filas bort av tjuven.
 • Om din cykel blir stulen, anmäl det alltid till polisen.

Källa: Polisen.

Cykelstölder i siffror:

 • Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten.
 • Förra året (2016) anmäldes 65 300 cykelstölder, vilket är en minskning med 2 procent jämfört med föregående år.
 • I den Nationella trygghetsundersöknigen uppger 6,3 procent av hushållen att de utsatts för cykelstöld 2015, vilket motsvarar cirka 270 000 hushåll i Sverige.
 • Av dem var det 300 cykelstölder som personuppklarades förra året, dvs att en misstänkt person kunnat kopplas till brottet.

Här anmäls det mest cykelstölder i våra storstäder:

Stockholm:

Götgatan: 59
Älvsjö station: 53
Ringvägen: 46
Sankt Eriksgatan: 41
Sveavägen: 40

Göteborg:

Gibraltargatan: 43
Vasagatan: 40
Drottninggatan: 40
Östra hamngatan: 40
Karl Johansgatan: 29

Malmö:

Södra förstadsgatan: 81
Triangeln: 73
Jan Waldenströms gata: 67
Per Albin Hanssons väg: 47

Källa: Polisen, siffror från 2015.

Här blir cykeln oftast stulen:

Allmän plats: 57 procent
Förråd: 14 procent
Privat plats: 28 procent

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om stöld polisen