Även tjuvar gillar stranden, och är man inte försiktig kan simturen få tråkiga konsekvenser.
Även tjuvar gillar stranden, och är man inte försiktig kan simturen få tråkiga konsekvenser.

Badsäsongen är här och strandlivet lockar. Men även tjuvar gillar att vara på stranden. Med några enkla tips kan du minska risken att få badutflykten förstörd.

Badstränder, klippor och campingplatser fylls av soldyrkare nu när semestertiderna gör intåg bland svenskarna. Men där det finns stora folksamlingar finns också tjuven. Och den som inte håller koll på sina värdesaker riskerar att bli av med dem under simturen.

– Det räcker inte med att tänka ”det händer inte mig”. Tillfället gör som bekant tjuven, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If.

LÄS MER: Akta dig för inbrottstjuvarna när du reser bort – här är deras knep

Med några enkla knep kan man dock göra det svårare för den som är ute efter din plånbok, dina märkesglasögon eller mobiltelefon.

– Det bästa är ju att undvika att ta med dyra prylar till stranden, men för många är det otänkbart att lämna mobiltelefonen hemma. Då är det bästa alternativet att turas om med att bada, även om det kanske inte är det roligaste alternativet, säger Caroline Starck.

Ta med sakerna under badet

Den som ogillar att vakta i pass behöver inte misströsta. Det är fullt möjligt att ta med sig exempelvis plånbok eller telefon i badet.

– Jag brukar tipsa om vattentäta behållare som man kan hänga runt halsen. Man kanske inte får med sig allt men åtminstone det som är mest värdefullt, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisregion Stockholm, som även infattar Gotlands län där flera större stränder finns.

LÄS MER: Så här skyddar du dig bäst mot fickstölder i sommar

Dubbelkolla vad som ingår i försäkringen

Men om tjuven är framme är det inte alltid lätt att få ersättning.

– Ibland ingår så kallad drulle- eller förlustförsäkring i hemförsäkringen. Där rekommenderar jag var och en att kolla upp med sitt försäkringsbolag vad som gäller. Har man bara en vanlig hemförsäkring är det inte helt säkert att stölder utomhus räknas in, säger Caroline Starck.

Fakta: Så minskar du stöldrisken på stranden

  • Turas om att bada så att någon kan hålla koll på sakerna.
  • Lämna märkesprylarna hemma.
  • Använd vattentäta behållare som gör det möjligt att bada med telefonen eller plånboken.
  • Sy in en liten ficka i handduken som kan fungera som ett gömställe för dina saker.
  • Be strandgrannen att hålla koll när du badar.

Källa: Polisen, If.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset