Tips nummer 1 för att skydda hemmet: Starta upp grannsamverkan
Tips nummer 1 för att skydda hemmet: Starta upp grannsamverkan

I perioder när hem står tomma ökar också stölderna i svenska hem. Vecka 9, sportlovsveckan i bland annat Stockholm, ligger högst i topp när det kommer till anmälda inbrott.

En tiondel av alla svenskar har någon gång drabbats av inbrott i sin bostad. Under perioden 2010–2015 skedde totalt 505 inbrott under vecka 9. En genomsnittlig vecka sker totalt 474 inbrott runt om i Sverige, enligt siffror från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

– Vi har tidigare år sett att inbrotten ökar i samband med sportloven och ny statistik bekräftar att trenden fortsätter. Det är bra att inte lämna bostaden obevakad, tjuven ser lätt att ingen är hemma, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa. 

►LÄS MER:  Tjuvarnas hemliga språk avslöjar om du kommer få inbrott

För att förebygga inbrotten finns flera tips, bland annat kan grannsamverkan hjälpa. Ett annat bra komplement är att ”låta den rätta flytta in” under tiden man är borta. På så sätt är bostaden aldrig tom och tjuven kan bli påkommen enklare.

– Det sista tjuven vill är att bli sedd, därför visar områden med grannsamverkan positivt resultat. Man bör även se över att man har godkända lås på dörrar och fönster och inte ha växtlighet runt huset, då kan tjuven stå helt ostört och mejsla sig in, säger Håkan Franzén.

►LÄS MER:  Kom hem – hittade inbrottstjuv under sängen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott