Det är långt kvar tills nästa utspring, men redan nu är eventföretagen i full gång med att sälja studentskivor och studentsläp.  
Det är långt kvar tills nästa utspring, men redan nu är eventföretagen i full gång med att sälja studentskivor och studentsläp.  

Med över ett halvår kvar till utsläpp är eventföretagen redan i full färd med att sälja studentskivor, och studentsläp. Men det blir inte alltid den fest eleverna önskat.

I kvällen ”Plus” i SVT berättas hur medieklassen vid Täby enskilda gymnasium kände sig vilseledda i samband med sitt studentfirande i fjol.

Försäljarna dök först upp i skolan, och ringde sedan upp för att stämma träff i den föreslagna festlokalen. Det var i september.

– De tryckte på att vi var sent ute. Det lät lite konstigt eftersom det var 1,5 termin kvar, säger Felix Svensson.

Klassen bokade en studentskiva för 42 000 kronor och ett flak för 21 000 kronor. Men här började problemen. En deposition på 5 000 kronor förvandlades till en lokalhyra som inte skulle betalas tillbaka och en utlovad rabatt på 3 000 på flaket försvann. När klassen ville avboka studentskivan krävde företaget att man ändå skulle betala 80 procent av kostnaden. Det gjorde att man valde att ändå ha festen.

Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson, generaldirektör vid Konsumentverket, är kritisk mot företagets agerande, bland annat den extremt höga avgiften.

– Att de ska betala 80 procent och inte få mer än ett papper? Det måste vara oskäligt, säger han till ”Plus”.

Efter programmet har företaget backat något och kommit med viss kompensation till klassen.

Fotnot: ”Plus” sänds i SVT 1 i kväll 21.00.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset