Om ditt barn köper godis för alla pengarna första dagen får det bli en sur läxa, menar privatekonomen Arturo Arques.
Om ditt barn köper godis för alla pengarna första dagen får det bli en sur läxa, menar privatekonomen Arturo Arques.

En fast månadspeng är ett bra sätt att lära barn om pengar. Att ge slantar vid behov bör man undvika. – Det är som gjort för konflikter, säger privatekonomen Arturo Arques.

Bråk om pengar är vanligare i familjer där det saknas tydliga regler för när barnet ska få pengar och inte. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Olika idéer om behoven och ett upplägg där barnet måste be om pengar vid varje tillfälle komplicerar.

– Allra vanligast med konflikter är det hos dem där barnen inte får en regelbunden peng, säger Arturo Arques.

Omkring 20 procent av barnen får inte pengar regelbundet, visar undersökningen. Orsaken är ofta att föräldrarna inte anser att barnen kan hantera pengar, enligt Arturo Arques.

– Storleken och om barnet får en månadspeng är i stort sett helt oberoende av föräldrarnas inkomst, säger han.

En bra idé är att låta barnet vara med och diskutera storleken på en vecko- eller månadspeng och vad den ska räcka till. Tydlighet skapar färre pengakonflikter.

– Barn som sitter ner tillsammans med sina föräldrar och kommer överens om en lämplig nivå på veckopengen är mer nöjda med sin ekonomiska situation än barn som upplever för lite eller för mycket krav kring sin ekonomi.

Nivån på ansvar och krav bör bestämmas utifrån barnets mognad, anser Arturo Arques. En vanlig ålder att börja med veckopeng är sex års ålder.

Då en del av syftet med att ge en vecko- eller månadspeng är att lära och barnet pengars värde och att hushålla med resurser tycker Arturo Arques att det också är en bra idé att villkora en del av pengen med en motprestation.

– Det lär barnet att skilja mellan gåva och ersättning, men också att barnet lär sig att man kan påverka sin inkomst.

Motprestationerna bör inte vara aktiviteter som barnet ändå ska göra, som att borsta tänderna eller bädda sängen. Det kan i stället handla om att sköta tvätten och gräsklippningen. Men det kan också exempelvis vara att barnet måste spara en del av sin månadspeng. Det är bra att lära barn att spara tidigt, anser Arques.

Köpte barnet godis för alla pengarna första dagen får det bli en sur läxa.

– Föräldrarna bör lära barnen att när pengarna är slut är de slut och att föräldern inte är en levande bankomat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Barn pengar