Ledstång, Slussen. Här hittade Marie-Louise Danielsson Tham hud-bakterier.
Ledstång, Slussen. Här hittade Marie-Louise Danielsson Tham hud-bakterier.

Tusentals händer. Nysningar. Hundar. Matrester. I kollektiv­trafiken trängs du inte bara med andra resenärer – utan också med mängder av bakterier. Metro lät en expert granska snusket.

Henry Lundholm

Stoppknapp, buss. Stafylokocker och enterokocker. 

Henry Lundholm

Säte på tunnelbanan. Riklig växt av omgivningsbakterier och hudbakterier.

Henry Lundholm

Rulltrapperäcke, T-centralen. Vanliga bacillusarter som finns i damm, jord, livsmedel och vatten.

Henry Lundholm

Knapp vid övergångsställe. En hemolyserande bacillusart och olika hudbakterier.

Henry Lundholm

Handtag, buss. Hudbakterier som stafylokocker. ”Svärmande bakterier”, sannolikt av proteusart, finns i rått kött, avföring, jord.

Metro gav sig ner under jord tillsammans med Marie-Louise Danielsson Tham, forskare i livsmedelshygien, för att se vad som växer på säten, stänger, knappar och räcken i Stockholms kollektivtrafik. Resultatet var fräschare än väntat men fortfarande kryllande av bakterier.

– Det ska ju alltid växa, annars är det inte roligt, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Det rör sig nästan uteslutande om hudbakterier som beror på dålig hygien. Till exempel stafylokocker, enterokocker och bakterien proteus vulgaris – som finns i avföring och rått kött. 

– Det behöver inte betyda att det är bajsbakterier, men den finns i ändtarmen hos människor och djur, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Mest bakterier växte det på ett tunnelbanesäte, en stoppknapp och ett handtag på bussen. Det kan bero på att de andra platserna är lät-tare att rengöra, tror Marie-Louise Danielsson Tham. Trots att det är fräschare än väntat blåser hon inte ”faran” över.

– Man ska undvika att klia sig i ögat, peta i näsan, suga på tummen eller pilla mellan tänderna efter man åkt tunnelbana. Innan man äter ska man tvätta händerna, kan man inte göra det kan man ta med sig våtservetter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset