Det är dags att snacka biltjuvar och hur man undviker att få kärran länsad.
Det är dags att snacka biltjuvar och hur man undviker att få kärran länsad.

Anders Adali levde under ett decennium som yrkeskriminell innan han sadlade om till säkerhetsexpert. I dag delar han med sig av sina tankar och bästa tips på hur du undviker inbrott i bilen.

Efter en tioårsperiod där han varvade sitt liv som familjefar med yrkeskriminalitet fick Anders Adali avtjäna sju år i fängelse. Under den tiden vände allt. Han skrev en bok och arbetar i dag med säkerhet och föreläser om ämnet. Under sin karriär som rånare var bilar som inte gick att spåra en viktig del.

– I dag är bilar betydligt mer svårstulna, men för 15–20 år sedan var det lätt att sno en bil. Det gjorde jag själv inför ett rån. Skillnaden i dag är att alla bilar har en immobilizer som gör att bilen inte kan startas utan rätt nyckel. Men om en professionell biltjuv vill ta din bil finns det inget hundraprocentigt sätt du kan stoppa dem på, säger Anders Adali.

LÄS MER: Expertens tips: Det här ska du tänka på innan uppkörningen

Just immobilizer-tekniken har lett till att betydligt färre bilar stjäls i dag. Men av de som stjäls hittas nästan hälften så många som tidigare. Mycket på grund av att organiserade ligor som snor bilar snabbt skeppar dem utomlands vilket gör dem i stort sett ospårbara.
– Men det är inte bara hela bilar som stjäls, reservdelsmarknaden är enorm. En polare till mig hade en ny BMW och möttes en morgon av en krossad ruta och att hela instrumentpanelen var borta. Airbags och svindyra ledlampor är ett par exempel på saker som tjuvarna gärna lägger vantarna på, säger Anders Adali.

Finns det några bilmärken och modeller som är mer utsatta?
– Vid bilstölder är det mer exklusiva bilmärken, så klart. Men det är ganska trendkänsligt också. Under olika perioder har Porsche Cayenne, Audi Q7 och Jeep Cherokee till exempel varit populära att sno då någon kommit på ett enkelt sätt att ta dem.

I dag är väl de flesta moderna bilar larmade, avskräcker inte det?
– De som sysslar med det här vet att det kommer att tjuta, men de vet också att ingen bryr sig – för hur många gånger har du inte hört ett billarm och inte brytt dig?

Finns det något knep för att minska risken för inbrott i bilen?
– Det finns tyvärr inget som garanterar att just din bil skulle slippa inbrott, men det finns en hel del saker du kan tänka på för att göra dig och din bil mindre attraktiv för det.
Grundregeln är att inte lämna massa lösa värdesaker i bilen och att skaffa ett dyrt rattlås, då väljer de flesta tjuvarna hellre en annan bil än din.

LÄS MER: Sex råd till dig som vill hyra bil

Anders Adali

Anders Adalis bästa tips på hur du undviker att få inbrott i bilen:

Göm nyckeln

Fler bilar än du tror stjäls genom att tjuven går in i ditt hem och tar bilnyckeln som ofta hänger lämpligt på en krok innanför dörren eller ligger i en nyckelskål. Göm den ordentligt där hemma.

Ett bra rattlås
Köp ett kraftigt rattlås. Ett billigt öppnar man på ett par sekunder, en dyrare modell skyddar din bil på riktigt.

Parkera smart
Parkera bilen där det är folk i rörelse dygnet runt om möjligt, och inte på en mörk och undanskymd plats som ger tjuven arbetsro.

Använd bilöverdrag
Sätt på ett bilöverdrag på bilen. För en tjuv finns ingen anledning att börja gå runt och lyfta på bilskydd och riskera att väcka uppmärksamhet. Man går bara vidare.

Göm värdesaker
Ta ut värdesaker ur bilen, eller om de nödvändigtvis måste ligga kvar – röj spåren. Laddare och GPS-hållare lockar tjuvar då det skvallrar om att det kan finnas värdesaker i bilen. Göm allt inklusive laddare och tillbehör.

Sätt in sändare
GPS-sändare kan störas ut ganska lätt, men ett bättre exempel är GS Spotguard som förutom GPS också använder sig av GSM- och Radio-teknik. Teknik som kan spåra bilar i hela Europa.

 

Fakta 2016

• 2016 polisanmäldes 51 300 stölder ur och från motordrivna fordon.
• Under samma period polisanmäldes 12 200 bilstölder – cirka 2 500 av dem var försök till bilstöld.
• Cirka fem procent av de anmälda brotten klarades upp.

 

Källa: Brå

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bil Inbrott