Att göra grannar uppmärksamma på att du är bortrest är ett av Stockholmspolisens informatör Towe Häggs bästa tips på vad som kan hålla tjuven borta i jul.
Att göra grannar uppmärksamma på att du är bortrest är ett av Stockholmspolisens informatör Towe Häggs bästa tips på vad som kan hålla tjuven borta i jul.

I fjol var december en av de månader då det anmäldes flest inbrott, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Towe Hägg, informatör hos Stockholmspolisen, tipsar om att det finns en rad knep för hur du skyddar dig mot inbrottstjuvarna i jul.

– Tala om för grannarna att du åker bort i jul och be dem till exempel att ta hand om post och skotta snö så att det ser bebott ut. Be dem också ta hand om eventuell skadegörelse, till exempel att tvätta bort klotter, annars kan det se ut som att du inte är hemma. Det handlar om att uppmärksamma grannar och be om hjälp, säger hon.

LÄS MER: Anna larmade polisen om inbrott – fick vänta i nästan fem timmar

Att tänka som en tjuv är ett annat tips, vilket polisen skriver om på sin hemsida. Det kan vara att förstärka inbrottsskyddet i bostaden och framför allt på de ställen där tjuven kan tänkas ta sig in, så som genom altandörren eller via ett fönster på baksidan.

Skulle man trots allt råka ut för ett inbrott är det bra att ha förberett sig, vilket kan underlätta polisens utredningsarbete.

– Det är bra att veta vad man har för försäkringsbolag och ha lite koll på vad man har hemma. Skriv upp till exempel cykelns ram-nummer så att du inte bara anmäler en röd cykel stulen, då är det ganska svårt att hitta den, säger Towe Hägg.

LÄS MER: Polisen varnar för inbrottsvåg: tjuvarna klättrar in genom fönstret

Här är fem andra tips för hur du kan skydda dig mot inbrottstjuvar i jul

  1. Lås dörrar och fönster. Är du bortrest så meddela dina grannar och be dem hålla ett extra öga öppet.
  2. Ha utebelysning som tänds automatiskt och timer på lampor, radio och tv så att det ser ut och verkar som att huset är bebott.
  3. Skyddar dig inte mot inbrott, men kan vara till hjälp om det trots allt skulle ske: fotografera värdesaker och spara kvitton – det underlättar kontakten med ditt försäkringsbolag.
  4. Dna-märk värdeföremål, vilket görs med UV-ljus som inte går att se med blotta ögat. Du kan läsa mer om dna-märkning här.
  5. Försöka att undvika att skriva på sociala medier eller på din blogg att du är bortrest och tala inte in det på telefonsvararen.

polisen.se

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Inbrott