Branden i Västmanland 2014.
Branden i Västmanland 2014.

Skogsbranden i Västmanland 2014 orsakade stor förödelse och tog flera månader att släcka. Nu varnar SMHI på nytt för stor risk för brand i skog och mark i stora delar av landet. Vi reder ut hur Sverige arbetar med att förebygga skogsbränder.

Många minns den stora branden i Västmanland där en person omkom. Samtidigt pågår just nu en skogsbrand i Portugal där fler än 60 personer hittills har mist livet.

Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att de ger SMHI i uppdrag att göra beräkningar utifrån väderdata för att uppskatta brandrisken i Sverige.

– Sättet vi arbetar bygger mycket på att ge allmänheten kunskap för att alla ska kunna agera rätt och hantera situationen. Det finns ingen anledning till att vara onödigt restriktiv med att till exempel grilla utomhus när det är blött i skogen, marken eller på tomten. Information om den faktiska brandrisken är det viktiga, och ett sådant system har vi och många andra länder också, säger Leif Sandahl till Metro.

LÄS MER: ”Skogsbrand i Portugal utom kontroll”

När SMHI gör riskbedömningar tittar de bland annat på hur torrt det är i naturen, men också hur stor risk det är för spridning. Det är sedan upp till lokala myndigheter att fatta beslut om eventuellt eldningsförbud, skriver TT.

– Risk för skogsbrand har vi i östra Götaland, Svealand och lokalt upp över södra och mellersta Norrland har vi risk för gräsbränder, säger Sandra Andersson vid SMHI till TT.

Leif Sandahl säger att det är människan som står för 90–95 procent av alla bränder. De övriga 5–10 procenten står blixten och åska för.

– Det är alltså allra oftast människan som förorsakar bränderna, antingen direkt eller indirekt. Vi jobbar på flera olika sätt och från flera fronter för att förebygga bränder, men information och kunskap till allmänheten är hela tiden basen.

LÄS MER: ”Svenskar flydde skogsbrand i Kroatien”

Det här ska du tänka på som privatperson

  1. Ladda ner appen ”Brandrisk ute”, för att hålla koll på hur läget ligger till. Där står det också vad man ska tänka på och vad som kan vara bra att veta.
  2. Elda inte när det är för torrt.
  3. Elda under säkra förhållanden, det vill säga inte på mark som i sig kan brinna, utan på sand eller grusyta. Och se givetvis till att lågorna inte antänder något. Man bör ta med vatten så att man själv kan släcka om något skulle flyga iväg och antända.
  4. Givetvis måste man se till att släcka elden ordentligt efter sig. Man kan tro att det är släckt, men det kan pyra väldigt länge och kan ta sig efter ett tag.
  5. Var inte ensam när du eldar i din trädgård eller någon annanstans, så att man kan hantera läget om en situation uppstår.
  6. Elda absolut inte när det blåser, det ska vara lugnt väder ute.
  7. Det kan hända att cigaretter kan starta en brand när det är riktigt torrt ute, men inte i en fuktig skog.

Källa: Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sommartid