De kan kosta alltifrån 100 till 600 kronor per kilogram, beroende på vilken typ du köper. Men hur stor skillnad är det på kräftorna egentligen? Vi gjorde ett blindtest.

I snabbköpens frysdiskar behöver de inte kosta mer än en hundralapp. Men att köpa de färska varianterna från Sverige kan kännas som en rejäl kräftsmäll för plånboken.

Är det verkligen värt pengarna? Med hjälp av fem testpersoner blindtestade Metro:

  • Färskfrysta kräftor från Kina – 125 kr/kg
  • Färska signalkräftor från Vättern – 690 kr/kg
  • Kräftstjärtar i ask – 45 kr/förpackning

LÄS MER: Debatt: Kräftorna plågas – ät kronärtskocka istället

Testdeltagarnas uppgift var att smaka på kräftorna i tur och ordning för att sedan identifiera vilken kräfta som var vilken.

Inför testet trodde de flesta att de dyrare svenska kräftorna skulle vara godast. Och visst fick de svenska kräftorna ett gott omdöme i blindtestet, men de flesta uppgav ändå att de kinesiska var de godaste.

Tre av fem testpersoner tog fel på de svenska och de kinesiska kräftorna.

Däremot kunde samtliga deltagare identifiera kräftstjärtarna i ask. Omdömet för dem var sådär.

– De smakar som att de har stått ute i solen ett bra jävla tag av någon som hatar dem, säger Metros debattchef Soraya Hashim som var en av testpersonerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kräftor