Inkomstgarantin kan ges till de ledamöter som valdes in i riksdagen innan 2014. De som valdes in efter det kan i stället få ekonomiskt omställningsstöd.
Inkomstgarantin kan ges till de ledamöter som valdes in i riksdagen innan 2014. De som valdes in efter det kan i stället få ekonomiskt omställningsstöd.

Riksdagspolitiker som avgår kan få extra ersättning. I vissa fall kan det röra sig om stora summor under flera års tid. Metro reder ut vad som gäller.

I dag finns det två parallella system för hur riksdagsledamöter kan få ersättning efter att de slutat: ekonomiskt omställningsstöd och inkomstgaranti.

Inkomstgarantin kan ges till de ledamöter som valdes in i riksdagen innan 2014. De som valdes in efter det kan i stället få ekonomiskt omställningsstöd.

LÄS MER: Här är politikernas arvoden – från gratis bostad till guldkort på SJ

Inkomstgaranti:

Systemet med inkomstgaranti togs bort 2013. Detta efter att systemet fått kritik för att vara alltför förmånligt.

Inkomstgaranti ges alltså bara till riksdagsledamöter som tillträdde innan 2014. För att få inkomstpension ska de ha avgått innan de fyllt 65 år och då ha varit ledamöter minst tre år i följd. Hur mycket pengar personen får och under hur lång tid beror på ålder och hur länge personen suttit på sin post.

Om personen suttit minst tre men mindre än sex år har personen rätt till inkomstgaranti under ett år. Om personen har suttit sex år eller mer och är minst 50 år så har personen rätt till inkomstgaranti fram tills personen fyller 65 år.

Summan som ledamoten får varje månad baseras på hur stort personens arvode var och om personen haft något tilläggsarvode. Arvodet minskar med åren beroende på hur många år personen suttit i riksdagen.

LÄS MER: Nej, Sveriges riksdagsledamöter har det inte jättemycket lyxigare än de norska

Ekonomiskt omställningsstöd: 

Det nya systemet tillämpas för alla ledamöter som kom in i riksdagen efter 2014. Tanken är att det systemet ska vara mindre förmånligt än den tidigare inkomstgarantin.

Ekonomiskt omställningsstöd kan ges till en ledamot som suttit minst ett år sammanhängande på sin post. Stödet ges under max två år, något som regleras utifrån hur länge ledamoten haft sin post.

Personen får 85 procent av sin lön. Om ledamoten har andra inkomster samtidigt som personen får ekonomiskt omställningsstöd så minskar stödet.

Vissa personer kan få förlängt ekonomiskt omställningsstöd. Det är personer som har varit riksdagsledamöter i minst åtta år och hunnit fylla 55 år det år de avgår. De kan då få stödet förlängt med ett år i taget och stödet uppgår då till max 45 procent av ledamotsarvodet.

LÄS MER: Så ser nya riksdagen ut – de är äldst och yngst

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik