Så tar du den perfekta bilden Frilansfotografen Håkan Elofsson åkte runt och dokumenterade fattigdomen i Bombay. Resultatet kunde i somras ses på utställningen ”Bombay Boulevard” på Fotografiska museet.
Så tar du den perfekta bilden Frilansfotografen Håkan Elofsson åkte runt och dokumenterade fattigdomen i Bombay. Resultatet kunde i somras ses på utställningen ”Bombay Boulevard” på Fotografiska museet.

Skippa de perfekta bilderna, tänk inte för mycket och ha alltid kameran i handen. Så lyder några av den välrenommerade fotografen och jury-medlemmen Håkan Elofssons tips för hur man tar en bild som sticker ut i Metro Photo Challenge.

Juryn i Metro Photo Challenge har i år fått stjärnglans av frilansfotografen Håkan Elofsson, som så sent som i somras ställde ut sina alster på Fotografiska i Stockholm. Han menar att fotografyrket är världens roligaste. Inte minst på grund av att det både gör honom allmänbildad och får honom att bli av med fördomar.

– Som fotograf träffar man den ena dagen en koncernledare och den andra dem som gör produkterna på golvet. Man får möta alla typer av kulturer, religioner och människor. Till slut inser man att det bara finns två grupper: skitstövlar och bra människor. Och de allra flesta tillhör den senare kategorin. 

Sitt eget uttryck som fotograf beskriver han som levande och allt annat än ”perfekt”. 

– Jag tycker det är tråkigt. Dagens teknik gör att det är ganska lätt att ta perfekta bilder, till skillnad från förr. Därför är det mer intressant med bilder som förmedlar sådant som lukt smak och ljud, säger han. 

Som jurymedlem i Metro Photo Challenge har han, utöver att han själv är fotograf, erfarenheten av att ha bedömt hundratusentals bilder genom åren. Inte minst som ansvarig för fotoutbildningen på Berghs. 

– Jag tycker att det är otroligt roligt när man ser hur eleverna går ut och försörjer sig som fotografer direkt efter utbildningen. Så det uppdraget känns väldigt viktigt. Precis som det här, säger han.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset