Försök att inte kämpa emot rodnaden, då blir det värre enligt psykologen Britt-Marie Stridh.
Försök att inte kämpa emot rodnaden, då blir det värre enligt psykologen Britt-Marie Stridh.

Har du lätt för att rodna inför familj, kompisar eller på jobbet? Då är du inte ensam. Psykologen Britt-Marie Stridh delar med sig tipsen för hur du kan minska din rodnad.

Plötsligt riktas alla blickar mot dig. Du blir stressad och känner att det hettar till i ansiktet. ”Åh nej!” tänker du och känner hur rodnaden blir ännu värre. Kroppen får panik och du står där, röd som en varningslampa och undrar om ansiktet kommer smälta av hettan. Du tvingar dig till att öppna munnen för att säga några ord fastän du allra helst vill springa därifrån.

LÄS MER: Läkare larmar: Fransförlängningar kan skada hälsan

– Det här brukar kallas för social fobi om man har lätt för att rodna när man talar på jobbet eller inför familjemedlemmar. Det är nästan jobbigare att rodna inför familjen eftersom det är mer socialt accepterat att man rodnar under ett föredrag än inför syskon och vänner, berättar Britt-Marie Stridh, psykolog och VD för KBT-gruppen.

Beror rodnande alltid på social fobi?

– Nej, man kan rodna hur mycket som helst utan att ha social fobi. Det är beroende på hur vi påverkas av det. Skäms man över rodnaden, reagerar många genom att exempelvis böja huvudet, stryka med handen över pannan eller kanske går där ifrån, förklarar hon.

Dessa beteenden kallas för säkerhetsbeteenden och görs när man är socialt orolig eller känslig. Det är ofta säkerhetsbeteendena som signalerar till omgivningen att man är nervös, och inte själva rodnaden enligt Britt-Marie Stridh.

– Eftersom att rodnaden styrs av autonomisystemet i hjärnan så kan vi inte styra det, därför måste man våga släppa känslan att man rodnar, säger hon.

LÄS MER: Köpte peeling-medel på nätet: ”Skinnet lossnade”

När man upplever en jobbig eller pinsam situation vidgar sig de ytliga blodkärlen. Blodcirukaltionen ökar och då blir det en rodnad, skriver UMO (Ungdomsmottagning på nätet) på sin hemsida.

– När vi har en rodnadsproblematik är det svårt att veta hur pass mycket man rodnar, vi bedömer det utifrån vår känsla. Det kan kännas som att man blir tomatröd i medan andra kanske inte märker det, förklarar hon.

Behöver man hjälp med att hantera sin rodnad kan man ta kontakt med en psykolog, kurator, ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rodna