Enligt lag är det förbjudet för kvinnor att visa sig utan slöja i Iran. Men på Facebook delar tusentals kvinnor bilder där de släpper ut håret.

Tusentals kvinnor har tagit av sig sina slöjor i kampanjen ”My Stealthy Freedom”, initierad av Masih Alijenad. Genom att sprida bilder på när de släpper ut håret protesterar de mot de lagar i Iran som förbjuder kvinnor att visa sitt hår offentligt.

– När jag var liten så var min bror en symbol för en frihet som jag inte hade, säger Masih Alijenad i en intervju med sajten Vox.

– Jag bad kvinnor dela med sig av sina erfarenheter, vilket de gjorde, säger Masih Alijenad.

Kampanjen går ut på att kvinnor själva ska få bestämma om de vill bära slöja eller inte.

– Många kvinnor som skickar bilder på sig, har slöja på sig. De håller skyltar där det står att de tror på hijab, men att de avskyr tvånget. Många skriver att de bara vill känna vinden genom håret.

Redan i maj förra året startades Facebooksidan och fick då direkt uppmärksamhet, bland annat av Aftonbladet. Sedan dess har protesterna bara blivit fler. Facebook-sidan där allt startade har över 800 000 följare och har omskrivits i internationella medier som Time, Huffington Post, Bloomberg, The Guardian och Washington Post.

Under 2014 ska 3,6 miljoner kvinnor ha varnats, bötfällts eller gripits för att ha klätt sig fel, enligt Vox. Trots det fortsätter protesterna i kampanjen My Stealthy Freedom, där kvinnor inifrån Iran lägger upp bilder på sig själva utan slöja.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik