Psykologen Maria Ferm säger att det finns tankesätt som kan hjälpa mot negativa kroppstankar.
Psykologen Maria Ferm säger att det finns tankesätt som kan hjälpa mot negativa kroppstankar.

Över en tredjedel av svenskarna är missnöjda med sin vikt och kropp, visar en undersökning från Yougov. En anledning är kändiskulturen.

I undersökningen från Yougov har människor från 25 länder runt om i världen tillfrågats om hur nöjda de är med sin kropp. I Sverige var 39 procent av de svarande missnöjda eller mycket missnöjda med sin kropp och vikt. Missnöjet var större bland kvinnor.

– Det är föga förvånande med tanke på att det fortfarande är kvinnokroppen som exponeras mer, säger Maria Farm, legitimerad psykolog.

LÄS MER: Nytt lagförslag: Att anlita för smala modeller kan ge fängelse

I undersökningen frågade man även hur kändiskulturen påverkar unga. Där ansåg drygt tre fjärdedelar, 77 procent, av de svarande svenskarna att kändiskulturen påverkar unga negativt.

– Det är inte omöjligt att tänka sig att vi människor påverkas starkt av bilder vi får presenterade för oss. När man är ung sker allt med en sådan kraft. Det kan bidra till en kroppsfixering och i värsta fall ätstörningar, säger Maria Farm.

Generellt sett hade de svarande i Mellanöstern och Asien/Stillahavsregionen en mer positiv syn på kändiskulturens inverkan på unga.

Undersökningen visade också att stockholmare är mer nöjda med sin kropp än rikssnittet och att Saudiarabien är det enda av de undersökta länderna där kvinnor är mer bekväma med sitt utseende än män. Mest missnöjda var kvinnorna i Hongkong.

►LÄS MER: Forskare: Nej, du blir inte alls fet av att stressa

Det finns ingen mirakelkur för att bli kvitt negativa tankar om sin kropp. Men det finns tankesätt som kan hjälpa, menar psykologen Maria Farm.

– Man kan ställa sig frågan: hjälper den här tanken mig eller stjälper den mig? Är det ett problem på riktigt eller ett problem att jag tänker på det så mycket?

Dessutom kan man fråga sig själv hur man brukar tänka om andra människor.

– Brukar man själv stöta bort folk om de inte är perfekta? Med vänner och kärlek brukar det vara annat som lockar, säger Maria Farm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset