Vårt bajs kan uppenbara sig i olika färger och konsistenser. Men vad betyder egentligen gul, grön eller svart avföring och varför får man förstoppning eller diarré?

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal, säger Sofia Antonsson, Leg. dietist och IBS-expert på Belly Balance.

– Jag pratar ofta om hur toalettbesöket känns också. Det är två olika saker. Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens.

LÄS MER: ”Det här båset ska du välja om du vill ha en så ren toalett som möjligt”

Sofia Antonsson säger att det optimala är om magen sköter sig som en klocka, så att man går på toaletten regelbundet.

– Då ska avföringen vara som så att man inte ska behöva krysta. Den ska helst vara sammanhängande och inte lämna kvar spår i toaletten efter att man spolat.

Att gå på toaletten en gång per dag är det optimala, men Sofa Antonsson säger att det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag.

– Om man är nöjd med det och tycker att magen fungerar bra så är även det normalt, så länge man är nöjd med hur själva toabesöket känns.

LÄS MER: ”Nu ska NASA göra mat av mänskligt bajs”

Är det så att man har upptäcker blod i avföringen så ska man uppsöka läkaren.

– Sedan behöver det inte alls vara något farligt, men det är något som absolut behöver kollas upp.

Sofia Antonsson. Foto: Privat. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bajs