Under december flockas vi runt julbord och bufféer för att proppa oss fulla med köttbullar och prinskorv. Men hur stor är risken att smittas av magsjuka av julmaten? Metro har pratat med experterna.

Den vanligaste smittokällan vid svenska julbord, och vid bufféer generellt är norovirus, det vill säga vinterkräksjukan. Och det finns inget sätt att skydda sig.

– Som besökare kan du inte tänka på så jättemycket. Finns viruset där så finns det. Det enda sättet att skydda sig är att inte äta, men då kan du likagärna strunta i att dyka upp, säger Elsie Ydring, molekylär biolog på Folkhälsomyndigheten.
►LÄS MER: Så fixar du ett schysst julbord – utan att grisen får lida
Att julborden sammanfaller med den period på året då vinterkräksjukan härjar gör att de utgör en hälsorisk.

– Vi har ett utbrott av vinterkräksjuka den här tiden på året, då blir julborden och bufféerna en smittorisk för det sprids så väldigt lätt. Om många personer umgås på samma ställe så finns en risk att smitta varandra, säger Elsie Ydring.

Den största smittorisken utgör personal som inte sköter hygienen, eller som bär med sig viruset utan att veta om det. 20 procent av befolkningen är immuna, och 30 procent får inga kraftiga symptom när de drabbas. De skulle alltså kunna bära på sjukdomen utan att ha någon aning. Dessutom smittar viruset även före det slagit ut, vilket ytterligare ökar smittorisken.
►LÄS MER: Äggen värsta fällan på påskmiddagen
Handhygien är därför viktigt, och även att livsmedeln hanteras rätt. Kall mat ska hållas kall och varm ska hållas varm. Men enligt Livsmedelsverket, som kartlägger matförgiftningar, finns det ingen enskild rätt på julbordet som är extra farlig. Mats Lindblad är mikrobiolog på Livsmedelsverket och han bekräftar att norovirus är den vanligaste smittokällan, däremot vill han dämpa oron.

– De allra flesta bufféer blir du inte smittad av, ofta går det till på rätt sätt, säger han till Metro.

Trots att vinterkräksjukan är vanligast under vinterhalvåret innebär det inte att julbord är farligare än vanliga bufféer, säger han också.

– Det är en rimlig tanke, men när vi tittar på statistik över flera år så verkar det inte slå igenom på det viset. Norovirusutbrotten som sprids via mat är ungefär lika vanliga hela året. Det är kanske förvånande att det inte finns någon topp på vintern, trots att så många fler uppenbarligen bär på viruset, men så ser det ut.
►LÄS MER: Klassiskt julbord som är lysande

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa