Det är förövarna och enbart förövarna som ansvaret ska läggas på, skriver Stina Drätting.
Det är förövarna och enbart förövarna som ansvaret ska läggas på, skriver Stina Drätting.

Jag kan förstå att en del av de här så kallade goda råden hade som mening att informera och skydda, men det är aldrig aldrig aldrig okej att lägga skuldbelägga offret, skriver Stina Drätting.

Nu om inte mer än någonsin tidigare cirkulerar goda råd om hur en undviker att bli våldtagen. Råd från så väl poliser, alkoholkommittén och tidningar till privatpersoner som postar sina åsikter på Facebook. Råd som bör följas till punkt och pricka om en inte vill riskera att bli våldtagen. Vi har alla hört att en utmanande klädsel kan vara provocerande. Lite ”du får skylla dig själv om du hade en kort och tajt kjol på dig, du bad om det” Absolut. Det har vi förstått är en dålig idé. Men det finns fler goda råd att tänka på!

►LÄS MER: Till dig som våldtog min dotter

Att gå utanför huset själv på natten är bra att undvika, ska man gå ut är det bäst att ordna skjuts eller att gå i grupp så att ingenting händer. Det var under en presskonferens i våras som Östersundspolisen gick ut med den informationen. Och visst är det så, dumt av oss att vilja gå ut själva, självklart ska man alltid ta med någon!

I takt med sommarens festivaler kom polisen ut med en annan supersmart grej som ska förhindra sexuella övergrepp. Ett armband med texten ”tafsa inte”. Det är ju jättebra att visa om man inte vill bli tafsad på! Har man inte på sig det får man ju helt enkelt skylla sig själv.

En annan sak som spelar stor roll är alkoholintag. 2007 gav alkoholkommittén i syfte i att informera om alkohol och förbättra alkoholkulturen ut sin sjätte upplaga av Tonårsparlören, en bok som skickades ut till föräldrar vars barn skulle fylla 13 år. Där skrivs, i kapitlet ”tjejer och alkohol” att fylla är farligt, och att många råkar illa ut redan vid första fyllan. Det nämns också att ”det farligaste som kan hända är att tjejerna hamnar utanför sitt gäng. Man kanske är tillsammans på en fest bland folk man inte känner, och när gänget drar vidare blir man ensam kvar. Det är ofta i den situationen gruppvåldtäkter sker”. Absolut, det vill vi ju inte riskera, eller hur!

►LÄS MER: Tio nej och ett okej är inte samtycke

Superbra tips för att förhindra våldtäkt, verkligen. Om samhället får bestämma. Det finns många negativa aspekter med alkohol, absolut. Men jag ska kunna vara full som en kastrull och ändå inte behöva oroa mig över att någon ska våldta mig. Inte ha utmanande kläder? Absolut. Eller så ska jag kunna gå runt spritt språngande naken utan att någon ska ta sig friheten att göra någonting med mig som jag inte vill. Jag kan undvika att gå ut själv på natten, eller så ska jag kunna gå vart jag vill vilken tid på dygnet utan att behöva tänka på vad som kan hända. Visst jag kan ta på mig ett armband som det står ”Tafsa inte” på, eller så är det de som tafsar som ska ha på sig dem.

Jag kan förstå att en del av de här så kallade goda råden hade som mening att informera och skydda, men det är aldrig aldrig aldrig okej att lägga skuldbelägga offret. Det är förövarna och enbart förövarna som ansvaret ska läggas på.

Stina Drätting, journalist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset