Att låta grannarna surfa på ditt trådlösa nätverk är inte helt riskfritt.
Att låta grannarna surfa på ditt trådlösa nätverk är inte helt riskfritt.

Är ditt internet långsamt? Att ha ett oskyddat nätverk som delas av flera kan göra uppkopplingen slö. Dessutom kan personer sno dina lösenord. Så här kan du skydda dig.

Att vara en bussig granne och låta det trådlösa nätverket vara olåst är inte helt riskfritt. Säkerheten försämras eftersom andra kan få tillgång till dina data och filer. När du har ett lösenord så krypteras wi-fi data så att utomstående inte kan läsa informationen.

Men saknar du lösenord är trafiken på nätverket helt synlig för lite mer tekniskt kunniga. De kan se det du skriver, vilka webbsidor du går in på och få tillgång till alla dina lösenord. När fler snyltar på ditt nätverk blir uppkopplingen långsam – och du betalar därmed för ett nätverk som inte fungerar lika snabbt som det ska.

LÄS MER: Drogerna flödar på ett hemligt internet – nästan omöjligt att stoppa​

Så hur undviker du att obehöriga ansluter sig till ditt nätverk? Den bästa lösningen är att välja ett lösenord med knepiga bokstavs- och sifferkombinationer med säkerhetskrypteringen WPA2 eller WPA. WEP är lättast att sig igenom, enligt Alexandra Olausson, nordisk chef på internetsäkerhetsföretaget BullGuard.

För att undvika att någon använder ditt internet utan tillstånd har Bullguard sammanställt några handfasta tips i hur du går till väga för att skydda dig.

Först måste du ta reda på om ditt Wi-Fi delas med obehöriga. Det gör du genom att logga in på din routers administrativa gränssnitt, vilket enkelt förklarat är själva webbsidan där du ställer in din router. Skriv in routerns IP direkt i adressfältet i din webbläsare, IP-adressen är ofta 192.168.0.1 eller 192.168.1.1, beroende på vilken modell du har.

LÄS MER: Hackare spred Saras nakenbilder på porrsajter: "De tog över mitt liv"

När du är fått tillgång till routerns administrativa gränssnitt, ska du ta fram fliken som visar anslutna enheter/trådlös status. Där hittar du en lista över alla mobiler, datorer och surfplattor som är anslutna till ditt internet. Genom att jämför MAC- och IP-adresserna med dina enheter kan du ta reda på om någon snyltar på ditt nätverk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi