De flesta av oss har mötts av en p-bot på bilen någon gång. Och för att undvika fler gula små lappar på vindrutan kontaktade vi någon som kan parkering.

– Haha, nä den där klassikern går inte.

Min ursäkt slås snabbt ner när jag försöker prata mig ur en uppdiktad p-bot. ”Jag skulle bara” var jag tydligen inte först med att använda, men säkerligen inte heller sist. Ali Aslan som punkterar mitt argument har jobbat som parkeringsvakt sedan 2004 och är i dag gruppledare på Securitas i Stockholm.

– Vi får så ofta höra att man bara skulle göra det eller det. Men det finns ju en anledning att du inte får parkera på vissa ställen. Står du på en lastplats eller städgata hindrar du andra att göra sitt jobb eller till och med att komma fram. Då håller förstås inte argumentet ”jag skulle bara”, säger Ali Aslan.

LÄS MER: Så ska du tänka när du skaffar bil

Det är sällan parkeringsvakter lyfts upp i positiva sammanhang och de flesta historier handlar om konfrontationer och missnöje från trafikanter. Och Ali Aslan skriver under på att det finns ett missnöje bland många de stöter på, men att det är fel att påstå att alla är negativt inställda till deras uppdrag.

– Det finns folk som säger: ”Vilket onödigt jobb du har.” Då är det vår uppgift att informera om att de faktiskt har fel. Vårt uppdrag är att se till trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet där ute. Jag har full förståelse för att folk blir besvikna när de får en anmärkning och måste betala 1 000 kronor. Men att klandra parkeringsvakten som bara gör sitt jobb och kanske blir sårad är såklart inte okej. Det som inte lyfts så ofta är det positiva bemötandet vi får från medborgarna, vi ser ju till att folk kommer fram och kan sköta sina jobb. Det bästa med jobbet är att hjälpa medborgarna, utbilda och informera dem så gott det går.

 

Vilken är den sjukaste parkeringen du sett?

– Jag tror att det är de som gör många fel på samma gång. Jag har sett någon stå i en korsning, över gångbana och på ett övergångsställe på samma gång, tre fel i ett. Men gör man flera fel så får man p-boten på sitt grövsta fel.

 

Vilka är de vanligaste felen folk gör när de parkerar?

– Jag skulle säga att folk chansar. De ska in på något snabbt ärende eller bara hoppas att de ska slippa böter. ”Bara” är en klassiker: jag skulle bara in och hämta några skjortor på kemtvätten. Folk blir ofta nervösa när de ser oss, men i stället för att oroa er om ni gjort rätt eller fel, fråga oss. Vi har koll på vad som gäller och pratar gärna, det blir trevligare och så slipper du onödiga böter.

LÄS MER: Här är musiken som passar till din roadtrip

Så ser böteslistan ut (I Stockholm, beloppen varierar från kommun till kommun)

1 000 kronor

Om du parkerar där det finns ett stoppförbud i grunden. Exempelvis gångbana, stoppförbud, övergångsställe, lastplats eller cykelbana.

 

650 kronor

Om du parkerar där det finns ett parkeringsförbud i grunden.

 

550 kronor

Om du inte har parkerat där du får parkera men inte betalat avgiften eller glömt att använda P-skiva.

Ali Aslans bästa parkeringstips

• Om du ska parkera vid en korsning måste du stå tio meter innan eller efter själva korsningen. Det kan vara svårt att veta vad som är tio meter. Men plattorna som ofta finns på trottoarerna kan användas som hjälp. Tre sådana plattor blir ungefär en meter, på så sätt kan du få koll på vad som är tio meter och slippa böter.

 

• Ett annat tips i samma genre är att kolla på korsningen framför dig. Det står ofta en skylt när ny gata börjar och den står i stort sett alltid tio meter in på gatan. Då kan du också få en känsla av vilka avstånd som gäller. Ett bra knep om det inte finns plattor på trottoaren.

 

• Undvik de stora gatorna när du ska parkera i city. Det går ofta snabbare att parkera några minuter bort och promenera än att leta parkering mitt i smeten där det i stort sett alltid är fullt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset