Deviled eggs lyfter äggen till en ny nivå.
Deviled eggs lyfter äggen till en ny nivå.

Pimpa äggen i påsk. Så gör du Jonas Crambys deviled eggs.

Kalla, fyllda ägghalvor är min personliga favorit på påskbordet och det är en rätt som på grund av sin genialitet dyker upp i en massa matkulturer. I Frankrike kallas de till exempel ”œuf mimosa”, i Ungern ”töltött tojás” och Holland ”gevuld ei”. I USA kallar man fyllda ägg för Deviled eggs på grund av sin lite pikanta kryddning med dijonsenap och tabasco. Underbart gott och tjusigt också, eftersom man spritsar ut en kräm man gör på äggulan i äggvitan. Man kan förbereda sina Deviled eggs i god tid i förväg, alla vet ju att fyllda ägghalvor är som godast kylskåpskalla, och man kan variera toppingen i oändlighet. Här följer ett grundrecept och några förslag på topping.

LÄS MER: 6 drycker som ger dig vårkänslor

Grundrecept, deviled eggs:

6 ägg

3 msk majonnäs

1 msk grädde

1 tsk dijonsenap

några droppar tabasco

salt

Hårdkoka äggen och låt svalna. Dela äggen på mitten, ta ut gulan och pressa dem igenom en sil med en sked. Blanda den pulveriserade äggulan med majonnäs, grädde, tabasco och dijon till en kräm. Smaka av med salt. Stoppa röran i en sprits och pressa ut lite snajdigt i äggvitorna. Toppa med en eller flera av förslagen nedan.

Variant 1: Rökt paprikapulver och finhackad gräslök.

Variant 2: Laxrom och finhackad gräslök.

Variant 3: Rökt paprika och sardell.

Variant 4: Knaperstekt bacon och svartpeppar.

Variant 5: Räka, dillvippa och citronzest.

LÄS MER: Finns den perfekta såsen? Jonas Cramby svarar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset