Rasmus Lenefors har arbetat i Barack Obamas båda presidentvalrörelser och praktiserade i Hillary Clintons återvalskampanj till senaten.
Rasmus Lenefors har arbetat i Barack Obamas båda presidentvalrörelser och praktiserade i Hillary Clintons återvalskampanj till senaten.

Donald Trump använder terrordådet i Orlando för att legitimera diskriminering mot muslimer. Låt oss slippa en valrörelse som präglas av inskränkthet och hat – det vore ovärdigt mot alla de som föll offer i Orlando, skriver statsvetaren Rasmus Lenefors (S).

Masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando har skakat om världen. Minst 49 kvinnor och män sköts till döds. Orlandodådet är den blodigaste masskjutningen i modern amerikansk historia.

Samtidigt är en polariserande valrörelse i USA på väg in i sitt slutskede och dödskjutningen har gett bränsle till en debatt om både vapenkontroll och radikalisering. Och i svallvågorna efter Orlando har skillnaden mellan de båda partiernas kandidater blivit tydlig.

►LÄS MER: Nu strömmar kärleksbudskapen in från hela världen

Efter att Donald Trump säkrade Republikanernas nominering har han själv gett uttryck för att han ska agera, och formulera sig, mer enande. Men det första Trump gjorde efter Orlando var att twittra att han hade rätt i att förutspå en sådan attack. Precis som han gjorde efter Paris, Bryssel och San Bernardino. Innan han uttryckte sitt stöd för de drabbade.

Inte heller tog han tillfället att framföra en strategiskt balanserad kritik mot att Barack Obama och Hillary Clinton har varit för svaga i kampen mot terror och extremism, något han skulle ha stöd för även utanför den republikanska väljarkåren.

Istället argumenterade Trump, med samma dystopi som tidigare, för att masskjutningen i Orlando legitimerar diskriminering mot alla muslimer och, återigen, att muslimer ska få inreseförbud i USA. Detta trots att gärningsmannen var född i New York. Så agerar en populist som bygger sin valrörelse på att väljare ska känna rädsla.

Hillary Clinton intog en diametralt motsatt utgångspunkt. En grundläggande skillnad är att Demokraternas kandidat var försiktig med slutsatserna och framhöll att mycket information om masskjutningen fortfarande saknas. Utan att nämna Donald Trump vid namn kritiserade hon samtidigt en farlig, antimuslimsk retorik och att förbjuda muslimer från att komma till USA.  

Därtill tydliggjordes skillnaden i inställningen till vapen. Donald Trump anklagade Hillary Clinton för att vilja ta vapnen från amerikaner och lovade att träffa NRA för att diskutera hur landets medborgare ska kunna försvara sig. Det kan jämföras med Hillary Clinton som redan i primärvalet var den mest progressiva kandidaten i vapenfrågan och som under sitt tal i måndags på nytt klargjorde att vapenkontrollerna måste skärpas och att militära vapen ska bort från gatorna.

►LÄS MER: Jim förlorade tre vänner i massakern: "Hade hela livet framför sig"

Synen på vapen, invandring och kampen mot terror är konfliktlinjer som Donald Trump länge har sökt och efter förra helgens dödsskjutning kommer de med all sannolikhet att stå i centrum för höstens presidentval.

Vem som kommer att vinna den debatten är för tidigt att säga. Men låt oss slippa en valrörelse som präglas av inskränkthet och hat. Det vore ovärdigt mot alla de som föll offer i Orlando.

Rasmus Lenefors

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt