Vad du äter kan påverka förekomsten av viss typ av njursten, berättar Tomas Thiel, specialistläkare i urologi och ansvarig för njurstensenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Vad du äter kan påverka förekomsten av viss typ av njursten, berättar Tomas Thiel, specialistläkare i urologi och ansvarig för njurstensenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

En person löper under sitt liv tio procents risk att drabbas av njursten, enligt Tomas Thiel, specialist på urologi vid Karolinska universitetssjukhuset. Men genom att hålla koll på vad du äter kan du själv minska risken för att drabbas.

Vissa människor har större benägenhet att utveckla njursten, berättar Tomas Thiel. Då kan vissa födoämnen, framförallt de som innehåller ämnet oxalat, öka risken för att drabbas.

– Svart te, nötter, spenat, rabarber och choklad är sådana födoämnen som innehåller oxalat. Är man en stenbildare så ska man vara försiktig med det, säger han.

Att äta för mycket salt och att ha ett stort intag av protein kan också vara faktorer som påverkar risken för att drabbas av njursten.

– Framförallt om man äter mycket kött, mycket animaliska proteiner. För en viss typ av njursten kan risken att drabbas minska med 50 procent om man äter vegetariskt eller veganskt, säger Tomas Thiel.

►LÄS MER: Njursjuk avled efter fördröjd vård

Däremot betonar han att det inte bara är så enkelt som att ändra kosten. För den som har drabbats av njursten krävs en analys av stenen och urinen för att kunna ge bra rådgivning om hur individen kan förebygga att drabbas igen.

– Njurstenar har olika uppbyggnad och innan man har fått första stenanfallet är det svårt att veta om man är en stenbildare eller inte, förutom om det är ärftligt, säger Tomas Thiel.

Enligt 1177 Vårdguiden är njurstensanfall vanligast i åldern 20-50 år och drabbar oftare män än kvinnor. I dag finns det en ökad förekomst av njursten, vilket enligt Tomas Thiel beror på en högre andel överviktiga personer.

– Har man väl fått sten så kommer hälften av de patienterna att få det igen. För gemene man är det bästa man kan göra för att förebygga ett njurstensanfall att dricka mer vatten, säger Tomas Thiel.

► LÄS MER: Kliar det i rumpan? Det kan vara mask i magen 

Behandling av njursten

  • Små stenar kan komma ut av sig själv via urinröret
  • En av de vanligaste behandlingarna mot njursten är stötvågsbehandling – att stenen krossas med hjälp av en apparat som ger tryckvågor.
  • Går stenen inte att krossa kan den behöva behandlas på annat sätt, genom till exempel en titthålsoperation eller med laser.

 

1177 Vårdguiden

Symptom på njursten

  • Intensiv smärta, ofta i sidan eller ryggen på den sida där stenen sitter. Smärtan kan stråla ner mot underlivet eller ljumsken.
  • Smärtan kan vara skärande eller dov och komma i intervaller.
  • Man kan vara uppblåst i magen, ibland i kombination med illamående.
  • Vid ett njurstensanfall kan man få feber upp till 38 grader utan att det är tecken på en infektion. Däremot kan hög feber vara ett tecken på en infektion med risk för blodförgiftning.
  • Vid njurstenssmärta ska man söka vård på en vårdcentral eller akutmottagning.
  • Vid njurstenssmärta i kombination med feber ska man söka vård omedelbart.

 

1177 Vårdguiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård