Så vanligt är nätmobbning
Så vanligt är nätmobbning

Det är enklare att kränka någon på nätet. Spridningen blir större. Och det hänger med längre, menar experten.

Dagens ungdomskravaller i Göteborg började med att flera flickor och pojkar hängdes ut med namn och bild på nätet. Den här typen av kränkningar är inte ovanliga.
– Det som ungdomar råkar ut för på nätet är allvarligt, säger Lena Matthijs, kommenderingschef på polisen om situationen vid Plusgymnasiet.

Ungefär 8–9 procent av ungdomar i dag uppger att de blivit mobbade på nätet. Men när det handlar om kränkningar är det upp till 40–50 procent som menar att de någon gång utsatts, enligt Olle Cox, nätexpert på Friends, en organisation mot mobbning.
– Den första, uppenbara saken som skiljer det mot mobbning utanför nätet är att det följer med en. Det följer med överallt. Det följer med på träningen. Till skolan. Från skolan. Hos mormor eller morfar. Det hänger med hela tiden, säger han till Metro.

Enligt honom är det också lättare att kränka någon på nätet än ansikte mot ansikte. Dessutom får kränkningarna mycket större spridning än tidigare.
– Du och jag tittade kanske i skolkatalogen och skrev kommentarer. Nu kan hela skolan se kommentarerna. Spridningseffekten är väldigt mycket större. När jag skrivit om dig på nätet kan det vara svårt att få bort det. Det är lite mer permanent.

Instagram-kontot som ligger bakom uppståndelsen i Göteborg är nu föremål för utredning. Det har dessutom raderats, liksom många av de sidor på Facebook som varit kopplade till ryktesspridningen. Enligt Olle Cox är detta ett sätt att motverka kränkningarna, att anmäla.
– Det kan vara på sajten där kränkningen sker, men även en polisanmälan om det rör sig om hot eller förtal. På seriösa sidor finns det möjlighet att anmäla via kontaktuppgifter till moderator eller sajtens ägare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset