Första rättegångsdagen mot den terrormisstänkte Rahkmat Akilov är avslutad. Detta har hänt.

Hans Ihrman, åklagare i rättegången påbörjade sin sakframställan. Under de kommande dagarna kommer han påvisa hur han anser att Akilov har planerat och utfört dådet på Drottninggatan där fem personer dödades och ett flertal människor skadades, skriver SVT.

– 500 meter, 40 sekunder, 12,5 ton plåt, en hastighet på i genomsnitt 60 kilometer i timmen på en gågata full av oskyddade människor. Det är ett angrepp på många människors liv. Det är också ett angrepp på vårt samhälle, säger Hans Ihrman.

Hans Ihrman läste enligt SVT upp namnen på de fem personerna som dödades i dådet och också namnen på de som skadades allvarligas. Han hävdar också att Rahkmat Akilov hade som avsikt att sätta allvarlig fruktan i Sveriges befolkning och att försöka få Sverige att avbryta den militära utbildningsinsatsen som genomförts mot IS.

LÄS MER: Rättegången mot Akilov har börjat – åklagaren yrkar på livstids fängelse och utvisning

Åklagaren har också gått igenom Akilovs liv inför rätten. Bland annat presenterade Hans Ihrman att Akilov ska ha skickat extremistiskt material till sin äldste son och till en uzbekisk person som tidigare befunnit sig i Sverige. Digitala spår har också säkrats enligt SVT. I Rakhmat Akilovs mobiltelefon ska det ha funnits propagandafilmer från IS. På ett minneskort som han ägde ska det ha funnits bland annat filmer på massavrättningar och bilder på IS flagga.

Även en stor mängd chattar, som ska ha skett via krypterade appar, med andra extremister visades upp inför rättssalen. Han chattade enligt SVT bland annat om att köra över de ”otrogna”. Till en person med alias Muhammed skrev Akilov:

”Jag vill köra i centralen över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen skjuta ihjäl mig och det är allt”.

Åklagaren visar även upp två filmklipp där Akilov svär sin trohet till IS. Filmerna är inspelade dagen innan dådet, skriver SVT.

Rakhmat Akilov erkänner även terrorbrott.

– Det är Rakhmat Akilov som tagit lastbilen och kört den på det sätt som åklagaren påstår. I bilen fanns butangasbehållare som han antänt efter att han kört in i Åhléns. Motivet var att ingjuta fruktan och avbryta Sveriges delaktighet i koalitionen mot IS. Akilov accepterar att dömas för terroristbrott och framkallande för fara för annan, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.

Åklagaren yrkar på att Akilov ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff. Något som Akilov inte har något emot.

Rättegången kommer att pågå till och med 9 maj. Dom väntas falla innan midsommar.

LÄS MER: Finns det onda människor? Prästen, psykologen och filosofen svarar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset