En liten, enkel sak som i princip alla använder vid något tillfälle, och som orsakar så mycket debatt och förvirring. Detta är vad du måste veta.

Privat
Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.


Matlådor: En liten, enkel sak som i princip alla använder vid något tillfälle, och som orsakar så mycket debatt och förvirring. Ska man ha plast, glas eller metall, och varför går det inte att få lådan ren när man har värmt spagetti och köttfärssås i den?

Kettil Svensson är toxikolog på livsmedelsverket, och han säger att det finns viktiga märkningar att titta efter om man använder plastlådor. Gaffel- och glassymbolen är EU:s symbol som försäkrar att produkten är säker och lämplig för kontakt med livsmedel. Det finns även andra symboler som anger avsett användningsområde, till exempel en ett matkärl med vågor över, eller olika temperaturer, men det är förpackningsbranschens egna märkningar.

– Alla mikrokärl lämpar sig för tining och uppvärmning av mat. Men under extrema förhållanden, om du tillagar sockerrika efterrätter eller mycket fetthaltig mat på högsta effekt under en längre tid så kan plasten möjligen mjukna lite, säger Kettil.

– Alla plastmaterial som får användas innehåller ämnen som är utvärderade och som kopplas till ett gränsvärde. Men även om man överskrider det värdet några gånger spelar egentligen inte någon roll för det är satt med så god marginal, så att man ska kunna tolerera det under hela livet. Vi kan inte se några speciella risker med de här mikrokärlen som har märkningen gaffel och glas samt användningsområde, säger han.

LÄS MER: Så mycket sparar du på att ta med matlåda

Däremot finns vissa andra importerade husgeråd från till exempel Kina har EU sett, som innehåller cancerogena ämnen. Därför har EU infört extra kontroller gentemot de länderna, förklarar Kettil.

Och varför är det omöjligt att bli av med lukt, färg och smak i plastlådorna? Det frågade vi materialexperten Anders Eliasson på KTH om.

– I hög förstoring ser plast ut lite som kall spagetti, den är gjord av kedjestrukturer med hålrum och mellanrum. Om du värmer maten i matlådan så kommer ämnen i maten att kunna röra sig in i plasten ganska så lätt. Och om du dessutom repar plasten så blir det ännu mer yta som kan ta färg, smak och doft, säger han.

LÄS MER: Coop stoppar micropopcorn – kan innehålla giftiga ämnen

Anders Eliasson rekommenderar polypropen för matlådor, som är en plastsort som är lite hårdare, blankare och tätare i strukturen. Den är lite lättare att rengöra.

– Men vi får nog leva med att de är lite svåra att få helt rena.

Bör man använda något annat material i stället?

– Både metall och keramiska ämnen är ju betydligt lättare att få rena, men metall kan du ju inte ha i mikron och det är inte så roligt att sätta kniven i heller. Keramiska ämnen har bra hårdhet och tät struktur så det är bra.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Matlåda