Att skilja höstblåsor från vattkoppor kan vara svårt men det finns knep som du kan använda dig av.
Att skilja höstblåsor från vattkoppor kan vara svårt men det finns knep som du kan använda dig av.

Höstblåsor och vattkoppor liknar varann till utseendet – så hur vet man vad det är ens barn har fått? Johan Flodin, läkare på Kry, reder ut. – Vattkoppor får man i regel på hela kroppen medan höstblåsor ofta uppträder på händer, fötter och i och runt om munnen.

Både höstblåsor och vattkoppor drabbar främst barn och ger liknande blåsbildning i huden, men sjukdomarna skiljer sig åt.

– Vattkoppor får man i regel över hela kroppen och i jämförelse med höstblåsor är det ett mer långdraget förlopp där man känner sig mer sjuk, säger läkaren Johan Flodin, som arbetar på Kry, vårdtjänsten som gör det möjligt för patienter att träffa läkare via videosamtal.

Höstblåsor kallas även hand- fot och munsjuka och infektionen är vanligast på sensommaren och hösten.

– Om du misstänker att ditt barn har fått höstblåsor ska man stanna hemma från förskola och skola tills de lagt sig eftersom det smittar. Om barnet har blåsor i munnen och besvärligt med att äta brukar glass och kalla drycker fungera bäst.

Då ska du kontakta läkare

För höstblåsor finns ingen särskild behandling och de brukar gå över av sig själv efter några dagar.

– Avvakta några dagar och se hur det utvecklar sig och kontakta läkare om de inte försvunnit efter någon vecka, säger Johan Flodin.

De flesta smittas av vattkoppor som barn, ofta innan åtta års ålder, och virussjukdomen är ofta lindrigare om man får den som liten. Man kan bara få vattkoppor en gång, när man haft sjukdomen blir man immun.

Vad ska man tänka på om ens barn får vattkoppor?

– Några basala saker är att låta barnet sova i ett svalt rum och hålla naglarna korta så att de inte kliar sönder blåsorna som kan bli infekterade. Febernedsättning kan behövas och man kan kontakta läkare för att få utskriven medicin som lindrar klådan.

Johan Flodin är en av Kry:s kunniga läkare som hjälper patienter via videosamtal. Foto: Kristofer Hedlund

 

Det här är Kry

• Kry gör det möjligt att komma i kontakt med läkare på en tid och plats som passar dig.

• Du kan träffa läkare via videosamtal och få hjälp med besvär som inte kräver fysisk undersökning.

• Du loggar in med BankID, fyller i ett formulär med dina symptom och blir sedan uppringd av läkaren på en bestämd tid.

• Om läkaren bedömer att du behöver medicin eller vidare vård får du recept eller remiss.

• Läkarbesöket kostar 250 kr för vuxna. För barn och ungdomar upp till 20 år och dig som är äldre än 85 år är läkarbesöket alltid gratis.

Här kan du ladda ned appen Kry.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård