Att lämna blod är det inte säkert att man får. Metro reder ut hur du tar reda på om du får ge blod eller ej.
Att lämna blod är det inte säkert att man får. Metro reder ut hur du tar reda på om du får ge blod eller ej.

Efter massakern på Pulse i Orlando var köerna långa för att donera blod. Men det var inte alla som fick ge blod – gay eller bisexuella killar fick nej. Liknande regler finns i Sverige, så här ser de ut.

TT/Marcus Ericsson
Blodbank i ett kylrum i Huddinge.

När du donerar blod tappas kroppen på 4,5 deciliter, eller en tiondel av din totala blodvolymen. Donerat blod används i samband med olyckor, förlossningar, cancersjukdomar och kroniska sjukdomar.

LÄS MER: DEBATT: Till alla som inte ger blod – ni skrämmer mig

Svenska blodgivarcentraler kontaktar sina blodgivare via ett system med mejl och sms när det är låga nivåer för specifika blodgrupper. Om Sverige drabbats av ett attentat eller en stor olycka kan angränsande blodcentraler hjälpa varandra.

–  I en sån situation kallar man in blodgivare för att fylla på blodlagren omgående. Vi har haft mindre sådana situationer i Sverige med olika incidenter som knivdåd och skottlossning, säger Ulrika Ljung, ordförande för blodkommunikation Sverige.

Men det är inte alla som får ge blod. Bland annat får personer som är smittade med HIV, hepatit B eller C eller HTLV I+II-virus inte ge blod. Eller om man injicerat droger, anabola steroider, hormoner eller andra preparat utanför sjukvården.

Precis som i USA finns det regler kring hur homo- och bisexuella män.

LÄS MER: Köar i timmar för att ge blod

Reglerna för vem som kan ge blod bestäms av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Reglerna finns för att minimera riskerna för att mottagaren ska få smittat blod.

Bland annat finns det regler för personer som besökt malariadrabbade områden, om man varit sjuk, opererats, fått blodtransfusion. Oftast innebär det att blodgivaren måste vänta en period innan det är okej att donera igen.

Andra regler kring blodgivning:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa