Fått löss? Använd luskam.
Fått löss? Använd luskam.

I veckan börjar skolorna igen runt om i Sverige – en vanlig tid för lusepidemier i klassrummen. Men hur vet du om ditt barn har huvudlöss och hur bekämpar du dem? Metro har frågat Lars Lundqvist, lusexpert och tidigare intendent på Zoologiska museet i Lund.

Hur får man löss?

Lössen sprids främst genom direktkontakt – huvud mot huvud. Risken att få löss när du lånar en lusdrabbad kompis mössa är minimal.

Hur vet jag om jag har löss?

Det kliar något fruktansvärt i hårbotten. Problemet med löss är att du knappt märker dem första gången du får dem – det kan ta upp till tre veckor innan du upptäcker lössen. Under den tiden hinner honan lägga ägg och äggen bli till vuxna löss. På tre veckor kan lushonan producera mellan 100 och 120 löss.

Anledningen? Det tar tid för kroppen att bli sensibiliserad och känslig mot lössens bett.

LÄS MER: Anders och Sara har haft löss i sju månader: ”Vill ha tillbaka våra liv”

Lusen är en till tre millimeter lång – färgen varierar beroende på när den sugit blod.

Hur blir jag av med lössen?

Om du vet att du fått löss ska du gå igenom håret ordentligt. Leta efter lössen – du kommer att se dem. Kamma håret med en luskam, bit för bit, från hårbotten längs hela hårstrået. Med den får du lössen på kammen och ser dem.

Har du haft levande löss i håret ska du också använda någon typ av lusmedel, som lusschampo. Då är det viktigt att finkamma igenom håret igen efter behandlingen, för att få bort döda löss och ägg.

Om det är många i en skolklass, eller familj, som drabbats av lössen är det bäst att alla avlusas samtidigt. Det minskar risken för återsmitta.

Finns det något jag kan göra för att undvika att få huvudlöss?

 Det är jättesvårt, enligt Lars Lundqvist.

– Det är som att säga att barnen inte ska få myggbett, det är svårt att hindra. Och det är inte heller mycket värre att få löss än myggbett, säger han.

Att använda lusmedel i förebyggande syfte rekommenderas inte – effekten av det är osäker.

Är jag ohygienisk för att jag har löss?

 – Nej, det är du inte. Däremot är det lite ohygieniskt att inte ta bort lössen om du drabbats av dem, säger Lars Lundqvist.

LÄS MER: Så blir du av med skadedjuren som förstör dina växter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om löss