Melon, avokado och mango. Du känner dig vilsen vid fruktdisken i affären. Vilken frukt ska du välja? Lugn, här är tricken du behöver veta om – frukt för frukt.

Vattenmelon

Använd öronen! Klappa till den med handen. Låter den ihålig är den mogen. Om ljudet är stumt, som om du klappar på ett bord, är den omogen.

Du kan också lyfta på melonen. Den ska kännas tung. Om den känns lättare än vad du förväntade dig kan det betyda att köttet är torrt och omoget.

Passionsfrukt

I motsats mot vad man skulle kunna tro är det INTE de släta och fina passionsfrukterna som smakar bäst. Det är de skrynkliga och mjuka frukterna som är mogna.

Melon

Meloner ska dofta sött och ge efter för lätt tryck vid toppen av frukten när den är mogen. Om den är stenhård och inte luktar någonting är den antagligen omogen.

Avokado

 

Ta bort den lilla knappen på den spetsiga änden av avokadon (se klippet ovan). Om färgen där under är åt det gröna hållet är avokadon omogen. Om den är gulaktig är den perfekt, medan brun färg signalerar att den är övermogen.

Mango

 

 

En mogen mango ska ge efter för lätt tryck.

Observera att färgen INTE har någonting med mognadsgraden att göra!

Ananas

Använd näsan! Om den doftar sött är den antagligen mogen. Den ska också ge efter en aning om du klämmer på den.

LÄS MER: Vad är en frukt och vad är en grönsak?

LÄS MER: Nej, du kan inte se om en frukt är genmodifierad genom den här koden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om frukt