Fastighetsägarna i Stockholm vill återigen höja bostadshyrorna i Stockholm. Dyrast förelås det blir för innerstadsborna.

Så vill de höja hyrorna i Stockholm

Fastighetsägarna Stockholm vill inför 2013 se en hyreshöjning på mellan 2,3 till 4,2 procent. Och störst hyrespåslag förelås de boende i innestan få.

– Vi är överens med Hyresgästföreningen om att det behövs en vettigare hyressättning som i högre grad utgår från till exempel läge och förvaltningskvalitet, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna i Stockholm.

Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, håller med om att förvaltningskvalitet är ett bra argument för höjda hyror.

– Om en fastighetsägare kan visa upp för oss att han gjort så här och så här med sin fastighet, då vill vi förhandla. Men att höja hyran bara för att man finns i innerstan är inte rimligt.

I förra veckan sa Fastighetsägarna Stockholm upp den kollektiva förhandlingsavgiften med Hyresgästföreningen. Något som oroar Terje Gunnarsson inför de kommande förhandlingarna.

– Det är fascinerande att de säger sig vilja ta ansvar samtidigt som de säger upp avtalet. Vi är dock redo för att ta ansvar för alla våra medlemmar.

Är det rimligt med höjda hyror i år igen?

– Jag är inte förvånad att de vill ha mer betalt och alla priser i samhället går upp. Men en bra ingång kan ju vara att inflationen steg med en procentenhet i fjol, säger Terje Gunnarsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset