Sport

Så vill FA undvika nya skandaler

Det engelska fotbollsförbundet ställer betydligt högre krav på framtida förbundskaptener efter skandalen kring Sam Allardyce.
Det engelska fotbollsförbundet ställer betydligt högre krav på framtida förbundskaptener efter skandalen kring Sam Allardyce.

Inga lik i garderoben, ett exemplariskt uppförande och hängiven sitt uppdrag.Det är framöver kraven för att få jobbet som förbundskapten för det engelska fotbollslandslaget.

Sam Allardyces fall från posten efter bara en landskamp skakade om det engelska fotbollsförbundet (FA) men det stannade inte där. Politikerna undrade vad som pågick när brittisk fotboll världen över släpades i smutsen. Allardyces tips till journalister under täckmantel hur man lätt kan runda en och annan regel kring spelarövergångar fick enorm negativ uppmärksamhet.

På måndagen fick FA-ordföranden Greg Clarke förklara sig inför det brittiska parlamentet. Där avslöjade han delar i ett åtgärdspaket som förhoppningsvis ska undvika skandaler i stil med den som initierades av Sam Allardyces agerande.

Enligt Clarke måste kommande förbundskaptener genomgå omfattande karaktärstester, helst vara engelsman eller i grunden vara insatt i engelsk fotboll och ha flera års erfarenhet av att leda klubbar på högsta nivå.

– Sam bröt mot sina plikter som anställd, han svek oss svårt, sade Clarke.

I väntan på att Allardyces ersättare utses leder Gareth Southgate landslaget. Han har inlett med en seger och en oavgjord match i VM-kvalet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset