Annonsören lade ut annonser med artskyddade kapucinapor på en köp- och säljsajt.
Annonsören lade ut annonser med artskyddade kapucinapor på en köp- och säljsajt.

En person har lagt ut annonser på rävar och apor på köp- och säljsajten Gulans.se. Nu misstänks annonsören för artskyddsbrott. – Det kan ge fängelse i upp till två år, säger Emma Skoog, handläggare på Länsstyrelsen.

Jordbruksverket upptäckte annonserna på hemsidan i slutet av augusti efter ett tips från en privatperson. Enligt Länsstyrelsen rör det sig om kapucinapor och ökenrävar som är artskyddade och därför förbjudna att köpa eller sälja – om man inte har ett så kallat CITES-intyg.

– I annonserna framgår det inte om det finns intyg för att sälja djuren och därför riskerar personen att dömas för artskyddsbrott. Påföljderna kan bli böter eller fängelse i upp till två år, säger Emma Skoog, handläggare på enheten för Naturvård.

Länsstyrelsen har försökt att upprätta kontakt med försäljaren utan framgång. Händelsen har nu anmälts till polisen som tagit över utredningen.

►LÄS MER: Sålde utrotningshotad leopard på Blocket

– Vårt ärende är avslutat och vi har kommunicerat anmälan till annonsören och polisen, säger Emma Skoog.

Det är inte första gången som personer försökt sälja udda djur på nätet.

– Det dyker upp annonser då och med olika djurarter men det är första gången jag sett en apa till försäljning, säger Emma Skoog.

Metro har sökt annonsören för en kommentar.

►LÄS MER: Lyxbutiken sålde väskor i pytonskinn – utan tillstånd

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur